FINANCIEEL.com

Rechter berispt voor het verspreiden van de MH17-complottheorie

Rechter berispt voor het verspreiden van de MH17-complottheorie

Een Nederlandse rechtszaal. Foto: Odi Busman

Een Nederlandse rechter die dat probeerde de rechters beïnvloeden het voorzitten van het recente MH17-proces door een complottheorie onder hen te verspreiden, is door de Hoge Raad formeel berispt.

Rechter Charlotte van Rijnberk, werkzaam bij het gerechtshof in Den Haag, heeft een door haar broer geschreven boek uitgedeeld aan rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij de MH17-zaak, de Financieel Dagblad heeft gemeld.

De auteur van het boek, die een pseudoniem gebruikte, stelt dat vlucht MH17 in 2014 helemaal niet door een Russische raket is neergehaald, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het OM hadden geconcludeerd. In plaats daarvan beweert hij dat het vliegtuig is neergeschoten door de Oekraïense autoriteiten, aldus het FD.

Het proces beschrijvend als het resultaat van corruptie, was het doel van het boek, zei de auteur op de omslag, om ervoor te zorgen dat de rechtszaak doorging met verschillende openbare aanklagers en verschillende verdachten.

De rechter beschreef de bevindingen van het MH17-onderzoek zelf als “een opzettelijke en transparante doofpotaffaire” en zei dat sommige van de gebruikte gegevens “gemanipuleerd en gelogen” waren. omroep NOS gemeld. Volgens het FD schreef ze ook aan rechters en gerechtsambtenaren in een poging de procedure te beïnvloeden.

De Hoge Raad zei in zijn berispingsbesluit de rechter te hebben geprobeerd de rechters en het verloop van het MH17-proces te beïnvloeden. Daarmee ondermijnde ze het vertrouwen in het gezag en de onpartijdigheid van de rechterlijke macht, aldus de rechtbank.

Van Rijnberk is inmiddels overgeplaatst naar een andere afdeling, maar is niet ontslagen omdat ze had geaccepteerd dat haar gedrag niet klopte.

Rechters stelden vorig jaar vast dat vlucht MH17 was neergeschoten door een Russische Buk-raket boven Oekraïens grondgebied. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Drie van de vier mensen die beschuldigd werden van het faciliteren van de ramp waren schuldig bevonden en de vierde vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag afgelopen november. Niemand was in Nederland voor het proces en niemand heeft beroep aangetekend.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert