Radicale boeren beloven ‘hardste actie ooit’ na stikstofbesprekingen

By Jernst van Waal

Mark van den Oever gaat na de bijeenkomst in gesprek met verslaggevers. Foto: Jeroen Jumelet ANP

Radicale boeren hebben beloofd hun protesten tegen de stikstofvervuilingsplannen van de regering op te voeren, waarbij Mark van den Oever van de Farmers Defence Force ‘de zwaarste actie ooit’ belooft.

‘Als ik de stemming proef, denk ik dat je je kunt voorbereiden op de zwaarste acties waaraan FDF ooit heeft deelgenomen’, zei Van den Oever. ‘We gaan zeker escaleren. We bedenken altijd iets bijzonders.’

De opmerkingen van Van den Oever kwamen nadat boeren ministers hadden ontmoet voor besprekingen na weken van protest, waarin ze hadden gedumpt landbouwafval op snelwegen en geblokkeerde supermarktdistributiecentra.

Die bijeenkomst, bedoeld om de lucht te klaren, had de boeren in de schijnwerpers gezet”diep wantrouwen’ jegens de overheid, zegt bemiddelaar Johan Remkes vrijdagmiddag tegen verslaggevers. Toch omschreef hij het als ‘uiterst constructief’.

FDF en Agractie, die naar verluidt achter de meeste van de meer ontwrichtende campagnes zitten, hadden niet rechtstreeks deelgenomen aan de bijeenkomst. Maar Sjaak van der Tak, die de grootste boerengroep LTO leidt en had namens de radicale groeperingen gesproken tijdens de bijeenkomst vertelde Nieuwsuur dat de campagne binnen de grenzen van de wet moet blijven.

‘Als dat niet het geval is, zullen we er afstand van nemen’, zei hij. ‘We hebben publieke steun nodig.’

Ondertussen veroorzaakte een groep boeren die vrijdagnacht door een politieblokkade werd tegengehouden om op de snelweg A7 te rijden, verder risico voor andere weggebruikers door om te draaien en aan de verkeerde kant de weg op te rijden, meldden lokale media.

Ze werden uiteindelijk van de snelweg afgedreven en een oprit op door een andere blokkade.

Kaart

Ook premier Mark Rutte verontschuldigde zich vrijdag voor de publicatie van een kaart waarop stond aangegeven waar Vervuiling op basis van stikstof veroorzaakte de meeste schade en met hoeveel het moest worden verminderd. Die kaart leidde tot grote consternatie onder boeren, die vreesden dat hun boerderijen zouden moeten sluiten.

Hoezo heisa over stikstof in Nederland?

Rutte zei in zijn verontschuldiging dat de kaart weliswaar had laten zien waar het probleem moest worden aangepakt, maar niet waar boerderijen naartoe moesten of met hoeveel vervuiling moest worden verminderd. ‘De communicatie moet beter’, zegt Rutte.

De kaart werd ook bekritiseerd door milieudeskundigen, die zeiden dat hij veel te gedetailleerd is. Het wordt aan de provinciale overheden overgelaten om te beslissen hoe de stikstofvervuiling in hun gebieden wordt teruggedrongen.

Desalniettemin houdt het kabinet vast aan de doelstelling van 50% reductie van de stikstofuitstoot in 2030 om te voldoen aan de Europese milieuregels. De landbouw, voornamelijk vee, is verantwoordelijk voor zo’n 40% van de stikstofemissies in Nederland.

Uit berekeningen van het ministerie van Financiën blijkt dat 11.200 veehouders zouden moeten sluiten en nog eens 17.600 het aantal dieren dat ze houden moeten verminderen om de doelstellingen te halen. Nederland telt zo’n 54.000 bedrijven.