FINANCIEEL.com

Raad van State bepaalt dat asielzoekers langer dan 24 weken mogen werken

Raad van State bepaalt dat asielzoekers langer dan 24 weken mogen werken

Foto: Depositphotos.com

De Raad van State heeft een wet verworpen die asielzoekers verbiedt meer dan 24 weken per jaar te werken, nadat zij had vastgesteld dat deze in strijd was met de Europese regels.

De hoogste administratieve rechtbank van het land bevestigde in april een uitspraak van rechters in Arnhem dat een Nigeriaanse man, alleen genaamd Elvis, een nieuwe werkvergunning moet krijgen nadat hij de limiet van 24 weken heeft bereikt.

Het kabinet was tegen het besluit in beroep gegaan, met het argument dat asielzoekers die langer dan zes maanden werken recht krijgen op een werkloosheidsdekking, wat tot conflicten zou kunnen leiden als hun aanvraag voor de vluchtelingenstatus vervolgens wordt afgewezen.

Rechters van het hof vernietigden later de uitspraak van de lagere rechtbank in het voordeel van UWV, maar MPeople, het in Harderwijk gevestigde wervingsbureau dat Elvis inhuurde, stapte naar de Raad van State.

Het besluit betekent dat het UWV nu de werkvergunningen zal moeten verlengen voor duizenden asielzoekers wier aanvragen nog in behandeling zijn, aldus het bureau.

Elvis, die zijn achternaam niet bekend wilde maken, vluchtte in 2020 samen met zijn vriendin uit Nigeria en werkte in een slachthuis in Harderwijk terwijl hij in een asielzoekerswoning woonde toen het UWV weigerde zijn werkvergunning te verlengen.

Maarten van Panhuis, directeur van MPeoplenoemde de uitspraak van de Raad van State “historisch” en zei dat tussen de 40 en 50 asielzoekers in de boeken van zijn bureau er onmiddellijk van zouden profiteren.

“Ik ben zo opgelucht”, zei hij. “De minister [for economic affairs, Micky Adriaansens] heeft gezegd het besluit te respecteren, dus dat betekent dat alle asielzoekers in Nederland nu langer dan 24 weken kunnen werken.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert