FINANCIEEL.com

ProRail start campagne veilige overweg voor vrachtwagenchauffeurs

ProRail start campagne veilige overweg voor vrachtwagenchauffeurs

Foto: DutchNews.nl

Spoorwegexploitant ProRail start een campagne om chauffeurs van tractoren en vrachtwagens aan te sporen beter op te letten op spoorwegovergangen vanwege het toenemende aantal botsingen met treinen.

Hoewel het totale aantal ongevallen op kruispunten daalt, waren bij een kwart van alle aanrijdingen in de afgelopen vijf jaar vrachtwagens, minibussen en tractoren betrokken. Vorig jaar schoot dat cijfer omhoog naar 42%, toen 11 op de 26 ongevallen werden veroorzaakt door vrachtwagenchauffeurs.

In totaal kwamen de afgelopen tien jaar bij 75 ongevallen met beroepschauffeurs zes mensen om het leven, zo meldt ProRail gezegd.

Naast de materiële schade veroorzaken ongevallen enorme vertragingen in de treindiensten.

De campagne bestaat uit een aantal instructievideo’s voor automobilisten, die het advies krijgen om niet langer dan 12 seconden over te steken.

De campagne past in het streven van de spoorvervoerder om het aantal ongevallen op spoorwegovergangen terug te dringen. Van de 180 onbewaakte overwegen, die een nog groter risico vormen, zijn er sinds 2018 112 gesloten of veiliger gemaakt.

Een van de redenen waarom vrachtwagenchauffeurs moeite hebben met het navigeren op spoorwegovergangen is dat hun voertuigen erg lang zijn en dat ze de tijd die nodig is om over te steken onderschatten, zegt incidentanalist Emiel Jansen van ProRail tegen het AD.

Ook tractoren zijn een risicofactor, zegt Jansen, en veroorzaken vaak schade aan hekwerken. “Vaak zijn het niet de oversteekplaatsen zelf die onveilig zijn, maar het ongeduldige gedrag van mensen”, zegt hij.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert