FINANCIEEL.com

Politieagent ontslagen na racistische opmerkingen in Parijs

Politieagent ontslagen na racistische opmerkingen in Parijs

Politiechef Janny Knol Oost-Nederland neemt disciplinaire maatregelen tegen zes politieagenten die betrapt werden op racistische opmerkingen tijdens een privé-uitje naar Parijs, de AD gemeld op woensdag.

Een van de zes gezichten is ontslagen, een is overgeplaatst naar een andere afdeling, de twee hogere officieren die niet hebben ingegrepen, hebben een formele berisping gekregen en de overige twee hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen.

De zes mannen hadden in maart dit jaar een voetbalwedstrijd tegen Frankrijk bijgewoond en maakten de opmerkingen de volgende dag in een busje terwijl ze langs een markt in het noorden van Parijs reden.

Men hoort de passagiers opmerken dat de mensen die hun waar verkopen criminelen zijn en dat er geen blanke gezichten te zien zijn. Een passagier noemt het gebied ‘een dierentuin’ terwijl anderen de oproep van Geert Wilders uit 2014 voor ‘minder, minder’ Marokkanen herhalen.

De zes agenten werden geschorst nadat de video openbaar was gemaakt in afwachting van de uitkomst van een onderzoek. De twee zwaarste straffen – ontslag en verhuizing – moeten nog worden bevestigd door een politiepanel, aldus het AD.

Opmerkingen

“Als je discrimineert of denigrerende opmerkingen maakt, kun je niet goed functioneren als politieagent”, zegt Knol tegen de krant. “Als politieagent moet je er voor iedereen zijn. En ook buiten werktijd verwachten we dat politieagenten optreden als mensen ongepast gedrag vertonen.”

In dienst zijnde politieagenten dienden in het halfjaar tot april tientallen klachten in over racistisch of discriminerend gedrag van collega’s NRC meldde eerder dit jaar. Het was voor het eerst dat de politie een overzicht gaf van klachten binnen het korps, waarvan een groot deel afkomstig was van hogere agenten.

Waarnemend landelijke politiechef Liesbeth Huyzer zei destijds tegen de krant dat het tot nu toe geregistreerde nummer niet relevant is. ‘Het gaat erom dat collega’s meldingen doen, dat we die onderzoeken en dat we er goed op reageren’, zei ze. ‘Degenen die de grens overschrijden, zullen het altijd, altijd voelen.’

Uiterst rechts

Een van de meldingen betrof een agent in Den Haag die naar huis werd gestuurd na het maken van ‘uiterst ongepaste opmerkingen’ op sociale media. De officier is actief lid van de extreemrechtse PVV en was vorig jaar kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Huyzer zei dat het niet mogelijk of wenselijk is om politieagenten te verbieden lid te worden van democratisch gekozen politieke partijen, maar dat er meer moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat ze hun taken op een neutrale manier uitvoeren en de grondwet respecteren.

Niemand weet hoeveel politieagenten er lid zijn van de PVV, maar ‘uit onderzoek blijkt dat politieagenten meer naar rechts leunen’, zegt ze tegen de krant. Verscheidene stelden zich kandidaat voor de partij bij de lokale verkiezingen van 2022.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert