Politie probeert boeren op te sporen die de regel ‘geen tractoren’ hebben overtreden

By Jernst van Waal

Boeren op de A1 bij Apeldoorn na het protest. Foto: Vincent Jannick ANP

Een dag nadat boeren chaos veroorzaakten op de wegen door illegaal met hun tractoren op snelwegen te rijden voorafgaand aan een massademonstratie, probeert de politie chauffeurs te identificeren die de wet overtreden.

Veel boeren hebben naar verluidt hun kentekenplaten verborgen waardoor ze niet te traceren zijn, maar de politie zegt extra inspanningen te doen als het gaat om gevaarlijke situaties op de weg.

Daarnaast wordt ook gekeken naar de reactie van de politie op het protest, naar aanleiding van klachten dat ze meer hadden kunnen doen om de verkeersproblemen op te lossen, meldt de omroeporganisatie. NOS meldde.

Politiechef Willem Woelders vertelde aan actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat hij niet de indruk had dat de politie had gefaald, en voegde eraan toe dat er vooraf met boerenorganisaties overeenstemming was bereikt over het niet gebruiken van de wegen.

‘En dan zie je een grote groep die besloten heeft toch maar de snelwegen op te gaan’, zei hij. ‘We hebben geprobeerd ze tegen te houden op plekken waar we problemen verwachtten en op sommige plekken is dat gelukt. Maar het waren er zo veel dat je niet bij elke oprit kunt staan.’

De politie had weinig andere opties om de tractoren te stoppen, vooral vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, zei hij.

De politie zou in gesprek gaan met lokale burgemeesters en ministers om te beslissen of de aanpak een volgende keer anders moet. Mocht de voorkeur uitgaan naar de inzet van de marechaussee, die over een aantal pantservoertuigen beschikt, dan moeten de politici de beslissing nemen, stelt hij.

Bij één incident woensdag zijn een tractor en een vrachtwagen betrokken bij een aanrijding op de A12 bij Ede. Dat heeft ertoe geleid dat drie mensen, die allemaal op de tractor zaten, naar het ziekenhuis zijn gebracht.