Site pictogram Financieel.com

Politie moet veiligheid op het werk aanpakken ondanks val in ongepast gedrag

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Foto: Depositphotos.com

Een op de vijf mensen die bij de politie werken, ervaart ongepast gedrag van collega’s zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie, blijkt uit een intern onderzoek.

Ongeveer 32.000 officieren en burgerpersoneel namen deel aan de politiemonitorvan wie 6.711 ten minste één geval van beledigend gedrag meldden.

De cijfers waren lager dan in de vorige editie van het onderzoek, maar waarnemend hoofd van de politie Liesbeth Huyzer zei dat er meer werk moest worden verzet. ‘Elk geval is er één te veel. Bovendien moeten we kijken of deze neerwaartse trend zich voortzet’ ze zei.

Volgens Jan Struijs, voorzitter van de landelijke politievereniging NPB, komt gewelddadig gedrag vaker voor in buurten met een hoge criminaliteit omdat het personeel constant onder druk staat.

‘Er zijn teams waar het bijna onmogelijk is om te praten over collega’s die zich onveilig voelen’, zegt hij.

‘Het is nog zorgwekkender omdat er duizenden nieuwe politiemensen binnenkomen, dus we moeten ervoor zorgen dat de cultuur op de werkplek veiliger is.’

voorzitter hersteld

De voorzitter van de ACS-politiebond, Gerrit van der Kamp, werd een maand geleden geschorst na beschuldigingen van ongepast gedrag, maar is inmiddels weer in functie.

De vakbond zegt nog vertrouwen te hebben in Van der Kamp als voorzitter, maar accepteerde dat het nodig was om ‘kritisch te kijken’ met een eigen hiërarchische managementstructuur.

Daarin staat: ‘De ACS-werkplekorganisatie, de leiding van de vakbond en de voorzitter zullen gezamenlijk evalueren welke normen en waarden nodig zijn om voor iedereen een gezonde, veilige en positieve werkomgeving te garanderen.’

Mobiele versie afsluiten