FINANCIEEL.com

PM laat verwarring en opluchting achter in zijn kielzog: wat de kranten zeggen

PM laat verwarring en opluchting achter in zijn kielzog: wat de kranten zeggen

Terwijl politici zich klaarmaken om campagne te voeren, nemen de kranten afscheid van de Teflon-premier die na 13 jaar tekenen van slijtage begon te vertonen.

De NRC in zijn hoofdartikel noemt de waarnemend premier een “verstokte overlever”, die, slim tot het laatst, besloot te springen voordat hij werd geduwd, en oogstte hij lof in plaats van kritiek van veel van zijn tegenstanders.

“Of hij herinnerd zal worden als een briljant politicus, zal de tijd leren”, zei de krant, terwijl het zijn vaardigheden als communicator opsomde, zijn talent om elke storm tot de laatste te overleven, zijn energie en charme.

Maar de teflonlaag die Rutte beschermde, was afgebrokkeld en giftig geworden door zijn mishandeling van de nasleep van het uitkeringsschandaal en de Groningse compensatieregeling, aldus de krant.

Zijn eigen partij distantieerde zich van hem “waardoor een vacuüm ontstond dat een positieve ontwikkeling kan zijn nu Nederland een verkiezingscampagne tegemoet gaat met nieuwe leiders, ook van andere partijen. Dat zou een langverwachte verandering kunnen inluiden’, aldus de krant.

Boom

Het vertrek van Rutte na 13 jaar zorgt voor ‘welkome zuurstof’ voor andere politici, de Parool merkte op en noemde hem “een boom in wiens schaduw niet veel andere konden gedijen”. Geen wonder dat de oppositiepartijen blij zijn, aldus de krant.

Veel blijft echter onzeker, aldus de krant. Met name Pieter Omtzigt die “makkelijk 30 zetels kan halen” als hij besluit zich verkiesbaar te stellen en de gezamenlijke GroenLinks/PvdA-kandidaat zou het ook goed kunnen doen.

Europa

De Volkskrant focuste op de rol van Rutte in Europa waar hij “een lege plek achterlaat aan de vergadertafel, met Macron, belegerd thuis, als laatste van ‘de drie mevrouw’” (Mark, Merkel en Macron).

‘Dit is niet goed voor de EU’, citeerde de krant een hoge EU-functionaris. “Rutte was populair bij zijn EU-collega’s en dat gaf Nederland meer invloed dan de omvang van het land en het bbp normaal gesproken rechtvaardigden”, zei hij.

Rutte, die nooit een grote fan was van Europa als politiek ideaal, “werd Europeaan omdat hij de betekenis ervan voor het land begreep”, aldus de krant. Hoewel Rutte heeft gezegd dat hij niet in de markt is voor een Europese rol, zal zijn naam worden genoemd wanneer de functies van EU-president en NAVO-chef vrijkomen, concludeerde de krant.

Koning

“De koning is dood….. wat nu?”, trouw begon zijn redactie. Rutte heeft ‘Den Haag in wanorde achtergelaten en het land en zijn partij in grote onzekerheid gestort’, luidt de dramatische insteek van de krant. De verkiezingen zullen de meest onvoorspelbare in jaren zijn, aldus de krant.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat het politieke landschap zal uiteenvallen in “drie blokken van ongeveer dezelfde grootte: links, centrumrechts en populistisch rechts. Een stabiele regering zal uit twee van deze blokken moeten bestaan ​​die politieke flexibiliteit vereisen om compromissen te kunnen sluiten.” Trouw vraagt ​​zich af of dat gaat lukken zonder de man die ‘aan de beurt was’ [flexibility] in en kunst”.

Nederig

“Het is het einde van een tijdperk”, de Telegraaf krantenkoppen, sentimenteel over Rutte’s persoonlijke nederigheid. “Goede relaties waren het cement van zijn ambtsperiode”, aldus de krant. “Het was geen truc, het was zijn leven. Zijn ouders leerden hem zichzelf niet boven anderen te stellen.

“Hij vond de veiligheidsmaatregelen tijdens zijn eerste kabinet overdreven, hij schaamde zich voor zijn dienstauto die de motor in zijn straat zou laten draaien omdat hij de buren zou storen. Hij stapte uit zijn auto op het moment dat hij hoorde dat de vrouw van zijn chauffeur in het ziekenhuis lag: hij kon lopend naar huis. Boze burgers? Hij gaf zijn telefoonnummer aan vreemden”, aldus de Telegraaf.

Bom

De FD beschrijft hoe Rutte zijn tegenstanders op het verkeerde been zette, die zich, nadat hij zijn bommetje had laten vallen, haastig hergroepeerden om harde kritiek af te zwakken met lof voor zijn leiderschap.

Maar het masker gleed een beetje af en ongebruikelijk, aldus het FD, toen de premier D66-Kamerlid Jan Paternotte verwijten maakte dat hij vroeg of het asieldebat echt “echt de moeite waard was”, door hem te beschuldigen van “framing” en “het spel niet spelen”. ”.

Ondertussen is waarnemend minister van Justitie Dilan Yeşilgöz misschien bereid om Rutte’s schoenen te vullen, citeerde de krant een prominent lid van de VVD, omdat zij net als Rutte in staat is om “kloven te overbruggen”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert