FINANCIEEL.com

Plastic regels “komen vooral het bedrijfsleven ten goede”, zeggen milieuactivisten

Plastic regels “komen vooral het bedrijfsleven ten goede”, zeggen milieuactivisten

Het duurder maken van plastic verpakkingen om het gebruik van herbruikbare alternatieven aan te moedigen, zal het bedrijfsleven alleen maar ten goede komen, terwijl het effect op het milieu verwaarloosbaar is, aldus milieuorganisaties.

De nieuwe regelsdie op 1 juli van kracht werd, betekent dat fastfoodrestaurants klanten tot 25 cent meer kunnen vragen voor een plastic beker voor eenmalig gebruik en tot 50 cent meer voor een plastic bakje of bord.

Tegelijkertijd moeten ze klanten een herbruikbaar alternatief bieden, bijvoorbeeld een beker of bakje met statiegeld. Ook supermarkten gaan meer vragen voor plastic verpakkingen, maar zijn niet genoodzaakt om met een herbruikbaar alternatief te komen omdat het eten niet ter plekke wordt opgegeten.

Het systeem is gebrekkig, zei Karl Beerenfenger van Mission Reuse, omdat de extra kosten bedrijven vooral zullen helpen extra winst te maken die ze naar believen kunnen uitgeven.

“In de praktijk zullen supermarkten en eetstalletjes net genoeg rekenen om klanten niet te verliezen en een mooie winstmarge te hebben. Ze worden niet aangemoedigd om dat geld te investeren in herbruikbare alternatieven”, zegt hij tegen de Telegraaf. “Zo dragen consumenten de verantwoordelijkheid en de kosten voor de regeling, en dat kan niet goed zijn.”

Beerenfenger zei dat de overheid moet controleren waar het geld naartoe gaat en ervoor moet zorgen dat klanten beter geïnformeerd zijn over de aanklacht. Het feit dat het op de bon staat, is niet genoeg. “Wie vraagt ​​er om een ​​bonnetje als ze hun fiches kopen?”, zei hij.

Volgens Mission Reuse is de enige weg vooruit om volledig over te gaan op een statiegeldsysteem voor bekers en bakjes die na gebruik kunnen worden ingeleverd en gereinigd weer gebruikt kunnen worden.

Elke dag worden in Nederland 19 miljoen plastic bekers en afhaalmaaltijden weggegooid, blijkt uit cijfers van de overheid. Het doel van de nieuwe regels is om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik tegen 2026 met 40% te verminderen.

Het Nieuwsblad heeft de regering om commentaar gevraagd over de manier waarop de plasticheffing in de praktijk wordt toegepast.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert