FINANCIEEL.com

Plannen voor 5.000 AZC-bedden in twijfel getrokken: Trouw

Plannen voor 5.000 AZC-bedden in twijfel getrokken: Trouw

Sommige vluchtelingen leven in tenten. Foto: Depositphotos.com

Plannen om bedden te voorzien voor nog eens 5.000 asielzoekers zullen waarschijnlijk in duigen vallen dankzij de val van de regering, zei Trouw donderdag.

Het zei dat 20% van de 342 lokale autoriteiten van het land bezig was met het verstrekken van meer bedden, maar dat het onduidelijk is of ze nu zullen worden gerealiseerd, omdat wetgeving die voor een gelijkmatige verspreiding over het hele land zou hebben gezorgd, waarschijnlijk in de ijskast zal worden gezet.

VVD-Kamerleden zeiden vorige week dat ze de wetgeving waarschijnlijk niet zouden steunen en dat het dan als controversieel zal worden beschouwd, wat betekent dat het pas zal worden besproken als er een nieuw kabinet is.

Demissionair minister van asiel Eric van der Burg, die de VVD vertegenwoordigt, heeft gezegd dat hij hoopt dat de wetgeving doorgang kan vinden omdat het “hard nodig” is.

In opvangcentrum Ter Apel in Groningen moesten afgelopen zomer honderden mensen vanwege beddengebrek buiten slapen en ministers voorspellen dit jaar een stijging van het aantal vluchtelingen.

Op dit moment wonen er zo’n 31.000 mensen in formele asielzoekerscentra van het COA. Daarnaast wonen 16.000 mensen, waaronder jonge kinderen, in noodopvang, zoals slaapzalen in sporthallen.

Dat bleek uit onderzoek van RTL Nieuws afgelopen september meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft de afgelopen 10 jaar geen huisvesting voor vluchtelingen beschikbaar gesteld.

Rijkere gemeentes en steden en dorpen in de bible belt hadden veel minder vaak een asielzoekerscentrum, zo bleek destijds uit cijfers van het COA.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert