FINANCIEEL.com

Partijleiders steunen Plasterk om coalitiegesprekken te starten

Partijleiders steunen Plasterk om coalitiegesprekken te starten

Vera Bergkamp en Ronald Plasterk komen tot overeenstemming over de deal. Foto: Robin van Lonkhuijsen ANP

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn blij met de benoeming van oud-minister van Arbeid Ronald Plasterk als nieuwe verkennerof scout, om het proces van het samenstellen van een nieuwe regeringscoalitie te starten.

Alleen Denk en de diervriendelijke PvdD zeiden de benoeming van Plasterk niet te zullen aanvaarden en dat betekent dat er “brede steun” voor hem is, zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp dinsdagmiddag tegen verslaggevers.

Plasterk gaat nu met alle partijleiders in gesprek om te kijken wie met wie wil samenwerken en welke coalities mogelijk zijn. Hij vervangt PVV-senator Gom van Strien die aftrad nadat de NRC berichtte over fraudebeschuldigingen die tegen hem waren geuit.

PVV-leider Geert Wilders omschreef Plasterk als “een creatieve geest die goed werk zal leveren”.

Plasterk was van 2007 tot 2010 minister van Onderwijs en van 2012 tot 2017 minister van Binnenlandse Zaken namens de PvdA. Sindsdien heeft hij naam gemaakt door columns te schrijven in het populistische dagblad De Telegraaf en daarin de verkiezingsresultaten te beschrijven meest recente stuk als ‘gezond’.

“Wat moet er nu gebeuren? Dat is geen moeilijke vraag”, schreef hij. “Er moet recht worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. De winnaars zijn de PVV (37 zetels), NSC (20) BBB (7), en – ja, een verliezer maar nog steeds groot, de VVD (24). Samen hebben ze een duidelijke meerderheid en veel punten gemeen.”

‘Er zijn geen serieuze alternatieven’, zei hij. “De kabinetsformatie is niet enorm ingewikkeld en hoeft niet lang te duren.”

Ondertussen verklaarde VVD-leider Dilan Yesilgöz opnieuw dat haar partij zich niet zou aansluiten bij een door Wilders geleide coalitie, maar zei wel bereid te zijn de coalitie op sommige punten te steunen. De VVD komt woensdag bijeen om dit standpunt te bespreken, omdat verschillende partijgrootheden er kritiek op hebben geleverd.

Plasterk heeft tot aanstaande dinsdag de tijd om aan de Tweede Kamer te rapporteren over de voortgang.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert