FINANCIEEL.com

Partijleiders ontmoeten elkaar in Den Haag terwijl het kabinetvormingsproces begint

Partijleiders ontmoeten elkaar in Den Haag terwijl het kabinetvormingsproces begint

Boerenpartijleider Caroline van der Plas arriveert per tractor voor de gesprekken. Foto: Remko de Waal ANP

Partijleiders ontmoeten parlementsvoorzitter Vera Bergkamp vrijdagochtend om het formatieproces te starten – de onderhandelingen die moeten resulteren in een nieuwe coalitieregering.

De bijeenkomst, om 10.30 uur in het parlement, zal worden gebruikt om een verkenner – de persoon die de gesprekken op gang zal brengen om te beoordelen welke partijen mogelijke coalities kunnen vormen. Geert Wilders heeft als leider van de grootste partij de grootste stem in wie dit moet zijn.

Kees van der Staaij, voormalig leider van de fundamentalistische protestantse partij SGP, wordt getipt als waarschijnlijke kandidaat.

Een combinatie van de PVV, centrumrechtse BBB, NSC en VVD lijkt de meest waarschijnlijke optie voor een nieuw kabinet, al hebben de andere drie partijen allemaal bedenkingen bij de samenwerking met de extreemrechtse partij.

Tegelijkertijd zullen de ministers-demissionaire ministers een kabinetsvergadering houden, en minister van Justitie Dilan Yesilgöz en minister van Klimaat Rob Jetten zullen zich bij die discussie aansluiten na een gesprek met Bergkamp.

De Kiesraad, Kiesraad, zal op 1 december de definitieve uitslag van de verkiezingen openbaar maken en op 5 december treedt het oude parlement af. Op 6 december worden de nieuwe parlementsleden beëdigd.

Rond die tijd ook de verkenner zal aan het parlement verslag uitbrengen over de uitkomst van de eerste gesprekken. Kamerleden zullen ook een nieuwe voorzitter van het lagerhuis kiezen.

Zodra een potentiële coalitie is geïdentificeerd, informateurs zal worden aangesteld om met de potentiële partners samen te werken en een regeerakkoord uit te werken. Pas als dat proces is afgerond – wat maanden kan duren – zullen er ministers worden benoemd en krijgt Nederland een nieuw bestuur.

Sommige commentatoren suggereren dat dit relatief snel zou kunnen gebeuren, omdat een rechtse regering de meest logische optie is. Maar anderen suggereren dat vooral de VVD en de NSC diep verdeeld zijn over de samenwerking met Wilders.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert