FINANCIEEL.com

Oud-minister Hennis stapt uit VVD-race om Rutte op te volgen

Oud-minister Hennis stapt uit VVD-race om Rutte op te volgen

Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis is de derde hoge VVD-politicus die zichzelf uitsluit om Mark Rutte op te volgen nadat de premier aankondigde na de algemene verkiezingen te stoppen met de politiek.

Hennis, 50, is sinds 2018 de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in Irak. Zij vertelde RTL Nieuws dinsdag ze zou zich niet kandidaat stellen bij de komende leiderschapsverkiezing.

Ze was de nummer twee kandidaat achter Rutte voor de VVD bij de verkiezingen van 2017 en werd gezien als een potentiële opvolger, maar nam kort voor de verkiezingen ontslag als minister van Defensie nadat ze de verantwoordelijkheid op zich had genomen voor tekortkomingen in de uitrusting van het ministerie.

Maandag zei voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers dat ze niet tot de kanshebbers zou behoren, nadat ze onlangs was gekozen om de Senaatsfractie van de partij te leiden.

En Klaas Dijkhoff, de oud-minister van Justitie die ooit werd gezien als de meest waarschijnlijke opvolger van Rutte, sloot zichzelf ook uitzeggend dat de baan niet verenigbaar was met het stichten van een gezin.

De huidige minister van Justitie, Dilan Yesilgöz, heeft gezegd dat ze nog steeds overweegt om op te staan, maar zou een sterke kandidaat zijn als ze dat deed. Uit een panelpeiling van RTL bleek dat 68% van de VVD-kiezers haar een geschikte kandidaat vond.

Fractievoorzitter Sophie Hermans is een andere mogelijke kanshebber, al kreeg ze in de RTL-peiling slechts 19% van de VVD-aanhangers.

De enige verklaarde kandidaat is oud-Kamerlid André Bosman, maar hij wordt niet gezien als een realistische kanshebber. Zijn verklaring betekent echter dat de VVD een wedstrijd moet houden volgens de statuten van de partij.

Kaag ‘besloot’

Er wordt ook gespeculeerd dat D66 mogelijk een nieuwe leider moet zoeken voor de verkiezingen nadat de familie van Sigrid Kaag zei bezorgd te zijn over haar persoonlijke veiligheid. Kaag is het doelwit geweest van online misbruik door aanhangers van rechtse partijen zoals Forum voor Democratie.

De minister van Financiën werd ook buiten haar huis en op verkiezingsbijeenkomsten geconfronteerd met demonstranten die brandende fakkels hanteerden.

Kaag vertelde de NOS dat ze al had besloten of ze nog een verkiezing als D66-leider zou strijden voordat de regering vorige week viel, maar dat ze haar besluit nog niet naar buiten heeft gebracht. Ze zei dat het was genomen op “puur persoonlijke” gronden.

CDA-veld versmalt

Twee voormalige CDA-leiders hebben gezegd dat ze zich niet herverkiesbaar zullen stellen om minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op te volgen, die maandag zei dat hij de partij niet naar de verkiezingen in november zou leiden.

Hugo de Jonge, die tijdens de pandemie minister van Volksgezondheid was, en Pieter Heerma, de parlementaire leider van de partij, sloten zich maandag allebei af van de wedstrijd.

Mogelijke kandidaten zijn onder meer de landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA, partijveteraan en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij en oud-Kamerlid Mona Keijzer.

Keijzer verloor twee eerdere CDA-leiderschapsverkiezingen van Sybrand Buma in 2012 en De Jonge in 2020. Het jaar daarop werd ze ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken nadat ze een interview had gegeven waarin ze kritiek had op het coronapassysteem van de regering, waarvoor mensen moesten bewijzen dat ze gevaccineerd voordat ze bars, restaurants en uitgaansgelegenheden mochten betreden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert