FINANCIEEL.com

Oud-minister Arie Slob benoemd om de Haagse impasse te doorbreken

Oud-minister Arie Slob benoemd om de Haagse impasse te doorbreken

Arie Slob tijdens zijn periode als onderwijsminister. Foto: Ruben Timman via Wikipedia

Voormalig onderwijsminister Arie Slob is ingeschakeld om te proberen een nieuw raadsbestuur te vormen in Den Haag nadat de laatste coalitie in elkaar stortte in een geschil over machtsdeling met Richard de Mos.

De partijgroep van de VVD trok vorige week zijn steun in nadat de linkse partijen in de coalitie, PvdA en GroenLinks, een plan verwierpen om De Mos tegemoet te komen door een extra wethouder aan te stellen of zijn partij te betrekken bij de begrotingsonderhandelingen.

De partij van De Mos, Hart voor Den Haag, is met negen zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, maar hij werd uitgesloten van de coalitiebesprekingen omdat hij en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui werden verdacht van corruptie.

Nadat het paar in april aan het einde van een proces van vier jaar was vrijgesproken, vroeg De Mos de andere partijen om gesprekken te openen om manieren te bespreken om hem in het stadsbestuur op te nemen.

D66, de grootste coalitiepartij, was voorstander van partijoverschrijdend overleg, terwijl ook de VVD en christen-democraten voorstander waren van samenwerking met de fractie van De Mos, maar PvdA en GroenLinks weigerden. De VVD trok zich toen terug en zei niet bereid te zijn “onze democratische principes op te geven”.

Slob, die van 2011 tot 2015 partijleider was van de ChristenUnie en in 2017 minister van Onderwijs werd, is na afronding van de onderhandelingen beschikbaar voor de vorming van een provinciebestuur in Zuid-Holland, waar boerenpartij BBB een coalitie leidt met de VVD. CDA, PvdA en GroenLinks.

Hij is het tweede lid van het laatste kabinet van Mark Rutte proberen een deal te sluiten in Den Haagnadat voormalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins er niet in slaagde een compromis te vinden voordat de VVD uit de raadscoalitie stapte.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert