Oranje keert terug naar internationaal cricket na WK-succes

By Jernst van Waal

De Nederlandse ploeg vorig jaar in actie. Foto: ICC

Hoe bouw je voort op je beste jaar tot nu toe? Scott Edwards en zijn Nederlandse teamgenoten staan ​​voor die vraag als ze volgende week terugkeren naar het internationale cricket met drie eendaagse internationals tegen Zimbabwe en twee tegen Zuid-Afrika.

Nederland komt na een gedenkwaardige T20 World Cup die in oktober vorig jaar in Australië werd gehouden, waar ze zich niet alleen kwalificeerden voor de Super 12s-etappe, maar ook Zimbabwe en Zuid-Afrika versloegen. Door in de top vier van hun groep te eindigen, kwalificeerden ze zich ook voor de T20 World Cup 2024, die wordt georganiseerd door de VS en West-Indië.

Aan het ODI-front waren de Nederlanders vorig jaar gastheer van zwaargewicht tegenstanders West-Indië, Engeland en Pakistan in een reeks van drie wedstrijden elk in Amsterdam en Rotterdam in wat hun grootste thuiszomer was, maar sindsdien hebben ze nog geen ODI gespeeld.

Ondanks de recente geschiedenis is dit de eerste tour van Nederland naar Zimbabwe voor een bilaterale reeks, gefaciliteerd door de World Cup Super League. De twee partijen speelden hun allereerste ODI-serie in 2019 in Deventer, waar de Nederlanders met 2-0 zegevierden voordat de Zimbabwanen zegevierden in een superover om de T20I-serie in Rotterdam vierkant te maken.

De ploeg landde vrijdagmiddag in Harare na een intens trainingskamp van twee weken in Kaapstad, waar ze ook tegenover de provincies Northamptonshire en Yorkshire stonden.

Hoewel beide teams niet in de race zijn voor directe kwalificatie voor de ODI World Cup in India aan het einde van het jaar, is de serie niet geheel verstoken van context. De serie van drie wedstrijden belooft beide partijen een kans om hun voorbereiding voor de WK-kwalificatiewedstrijd in Zimbabwe in juni en juli te verfijnen.

Kwalificaties

‘We hadden hier de T20 WK-kwalificatiewedstrijden, dus we zouden de omstandigheden vrij goed moeten kennen’, zei de ervaren middenklasse-slagman Tom Cooper, die vorig jaar terugkeerde naar de Nederlandse set-up na een onderbreking van zeven jaar na het nastreven van kansen in Australië.

‘We komen terug voor de kwalificaties, maar zoals we afgelopen zomer hebben gezien, gaan we wedstrijden spelen op dit niveau dat door de jaren heen maar weinig tussen Nederlanders is geweest.’

‘Er zit niet veel in deze wedstrijden in de zin van kwalificatie, maar het is een nieuwe kans voor een vrij jong team om te groeien als cricketspelers en te gaan geloven dat al het harde werk dat ze doen zijn vruchten afwerpt.’

Terwijl de gastheren een volledige ploeg hebben samengesteld met Gary Ballance, Sikandar Raza, Blessing Muzarabani en Ryan Burl, zullen de Nederlanders het moeten stellen zonder hun vooraanstaande allrounder Bas de Leede, die een hielblessure opliep tijdens een pre- seizoen trainingskamp met Durham.

Coaches

Ze krijgen echter een boost door de terugkeer van Roelof van Der Merwe, met de allrounder die klaar is om zijn eerste ODI sinds november 2021 te spelen.

De serie zal worden begeleid door een nieuwe reeks coaches, aangezien vaste hoofdcoach Ryan Cook zijn verplichtingen in de Indian Premier League met de Sunrisers Hyderabad nakomt.

Ryan van Niekerk, zijn collega aan de Gary Kirsten Cricket Academy, zal hem assisteren met voormalig Bangladesh-hoofdcoach Russell Domingo en voormalig Zuid-Afrikaans international Heino Kuhn.

De drie ODI’s worden gespeeld op 21, 23 en 25 maart in de Harare Sports Club.

Selectie: Scott Edwards (kapitein en wicketkeeper), Colin Ackermann, Musa Nadeem Ahmad, Shariz Ahmad, Tom Cooper, Aryan Dutt, Brandon Glover, Vivian Kingma, Fred Klaassen, Ryan Klein, Roelof van der Merwe, Paul van Meekeren, Teja Nidamanuru, Max O ‘Dowd, Vikram Singh.