FINANCIEEL.com

Oppositie roept op tot aftreden Rutte na val kabinet

Oppositie roept op tot aftreden Rutte na val kabinet

Oppositiepartijen Labour (PvdA) en GroenLinks dringen erop aan dat Mark Rutte aftreedt als premier, direct na het uiteenvallen van de Nederlandse regering afgelopen vrijdag.

De twee partijen zijn van plan een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen als de Tweede Kamer maandag debatteert over de val van het kabinet. Geert Wilders, leider van de anti-islamitische partij PVV, heeft gezegd de motie te zullen steunen.

De vier partijen in de vierde coalitie van Rutte zijn niet verplicht de premier te steunen nadat ze afgelopen weekend collectief zijn afgetreden. Rutte en zijn team blijven tot de Tweede Kamerverkiezingen, die niet voor de tweede helft van november worden verwacht, aan als kabinet in lopende zaken.

“We moeten de politieke angel eruit halen, en die heet Mark Rutte”, zegt PvdA-leider Attje Kuiken vertelde Nieuwsuur zondag.

PvdA en GroenLinks hebben gezegd dat een apolitieke premier Rutte voor de overgangsperiode moet vervangen, maar stelden geen kandidaten voor.

De twee partijen zijn van plan om in november een gezamenlijke kandidatenlijst op te stellen, nadat ze na de provinciale verkiezingen in maart met 14 zetels de op één na grootste groep in de Senaat waren geworden.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat Rutte ongeschikt was om door te gaan als leider omdat hij de belangen van zijn partij boven de stabiliteit van het land had gesteld door de stekker uit zijn eigen regering te trekken.

“Hij heeft laten zien dat hij niet meer boven de partijen staat”, zei Klaver. Een technocratische leider “kan ervoor zorgen dat portefeuilles als klimaat en koopkracht niet vastlopen”, betoogde hij.

Andere ministers van de VVD-partij van Rutte zouden niet worden gevraagd het kabinet te verlaten als hij zou moeten aftreden, voegde Kuiken eraan toe.

“Ik zou graag willen zien [Eric] van der Burg blijft in gesprek met gemeenten over de asielcrisis. Ik zou graag willen zien [Christianne] van der Wal gaat door met het oplossen van de landbouw- en stikstofcrisis.

“Daar ligt het probleem niet. Mark Rutte is de stok in de modder. Hij is niet langer de premier van alle Nederlanders.”

Organisaties die de lokale overheid, werkgevers, vakbonden en milieugroeperingen vertegenwoordigen stuurde een open brief naar beide kamers van het parlement in het weekend erop aandringen om cruciale kwesties als klimaatverandering, landbouwhervormingen en huisvesting niet stil te laten staan ​​tijdens de voogdijperiode.

De organisaties zeiden dat ze de capaciteit moesten behouden om “beslissingen te nemen die nodig zijn om dit land draaiende te houden”.

Ze somden zeven belangrijke beleidsterreinen op, waaronder asiel, de kwestie waarop het kabinet instortte. “De komende maanden zullen er nog vluchtelingen naar Nederland komen”, zo wezen ze erop.

Kamerleden zullen later deze maand beslissen welke beleidsterreinen tijdens de overgangsperiode “controversieel” moeten worden verklaard, wat betekent dat de regering geen mandaat heeft om hierover wetgeving uit te vaardigen.

Het parlement kan nog steeds wetten aannemen als een meerderheid van de leden deze steunt. De laatste overgangsperiode besloeg bijna heel 2021, maar de regering kon nog steeds noodmaatregelen nemen om de pandemie onder controle te krijgen, waaronder een avondklok.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert