FINANCIEEL.com

Opgetrokken wenkbrauwen bij vluchtelingenbezoek van Geert Wilders in Kijkduin

Opgetrokken wenkbrauwen bij vluchtelingenbezoek van Geert Wilders in Kijkduin

De leiders van twee partijen die een rechtse coalitie zouden kunnen vormen met de extreemrechtse PVV hebben dinsdagavond allebei hun verbazing uitgesproken over de steun van partijleider Geert Wilder voor een anti-vluchtelingenprotest.

Wilders bracht een bliksembezoek aan het protest in badplaats Kijkduin, waar maar liefst 120 asielzoekers in een hotel worden ondergebracht. De asielzoekers werden daar in het weekend geplaatst vanwege het tekort aan bedden in opvangcentrum Ter Apel.

Wilders, die vanwege ‘veiligheidsoverwegingen’ niet naar de door de Haagse gemeenteraad georganiseerde informatieavond ging, zei tegen verslaggevers buiten dat hij daar was om de demonstranten ‘een impuls te geven’.

Hij zei dat hij vaak soortgelijke bijeenkomsten bijwoonde in steden en dorpen die ‘overspoeld’ worden door asielzoekers die in ‘kamers met grote televisies, zwembaden, gratis eten en drinken en verwarming wonen, waar veel Nederlanders niet over beschikken’.

Ook herhaalde hij zijn wens voor een “totale stop” van vluchtelingen die naar Nederland komen.

Het bezoek en de commentaren hebben bij andere politici tot opgetrokken wenkbrauwen geleid, aangezien de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering op het punt staan ​​te beginnen. De partij van Wilders is veruit de grootste in het nieuwe parlement en dat betekent dat hij het voortouw heeft genomen bij het samenstellen van een coalitie.

Potentiële partner en NSC-leider Pieter Omtzigt omschreef het bezoek als ‘bijzonder’ en voegde eraan toe dat Wilders vrij is om te doen wat hij wil. Caroline van der Plas van BBB, die waarschijnlijk ook lid zal worden van een eventueel door de PVV geleid kabinet, zei tegen verslaggevers: “Persoonlijk zou ik het niet hebben gedaan. Ik zou zeggen: laten we ons concentreren op het vormingsproces.”

De Haagse burgemeester Jan van Zanen zei later dat Wilders welkom is om zijn betrokkenheid te tonen, maar dat Kijkduin “niet de plek is voor een partijpolitiek circus.”

“Wat de verkiezingsuitslag van vorige week ook mag zijn, deze mensen mogen niet in het gras blijven slapen”, zei hij.

Accommodatie tekort

Het COA, een vluchtelingenorganisatie, zei eerder deze week dat het de druk op gemeenten moet opvoeren om een ​​achterstand in de afhandeling van zaken deze winter te voorkomen.

Het COA-bureau zegt contact te zullen opnemen met 45 gemeenten die niet voldoen aan hun opvangplicht een plan overeengekomen tussen lokale burgemeesters en provincies eerder deze maand.

Het plan is opgesteld om te proberen de druk te verlichten op het opvangcentrum in Ter Apel, Groningen, waar momenteel 2.500 mensen verblijven in een voorziening met een maximale capaciteit van 2.000 personen.

Het COA zei dinsdag dat het gemiddeld €27.100,- per jaar kost om een ​​vluchteling in een normale accommodatie te huisvesten, maar €53.400,- voor een noodbed. Momenteel worden vluchtelingen ondergebracht op 140 tijdelijke locaties.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert