FINANCIEEL.com

Online gokkers stegen met 450.000 na legalisatie: NRC

Online gokkers stegen met 450.000 na legalisatie: NRC

Sinds online gokken in oktober 2021 werd gelegaliseerd, zijn meer dan 450.000 nieuwe gokkers, waaronder kwetsbare jongvolwassenen, begonnen met gokken, volgens de NRC.

Onder verwijzing naar honderden interne overheidsdocumenten die zijn verkregen via de Open Government Act, beweert de NRC dat de ministers van de regering zijn gewaarschuwd door kansspelregelgevers dat reclame voor legaal online gokken tot problemen zou leiden. In plaats daarvan, zo suggereert het, lijken ze te zijn beïnvloed door de gokindustrie “en kozen ze voor een liberaal advertentiebeleid.”

Volgens de krant wilde de overheid dat gokkers die al op illegale buitenlandse websites speelden, in plaats daarvan de weg vonden naar Nederlandse legale goksites.

Maar ook glossy advertenties op billboards, televisie, bushaltes, radio en online met onder andere illusionist Hans Klok, model Kim Feenstra en voetballer Wesley Sneijder zorgden voor een nieuwe markt van honderdduizenden mensen die nog nooit een weddenschap hadden geplaatst. .

Voordat online gokken werd gelegaliseerd, was er nog geen branchebrede reclamecode klaar, waardoor consumentenbond Financieel.com uit het overleg stapte. “Kennelijk weegt het commerciële belang van de kansspelindustrie zwaarder dan het welzijn van de consument”, zegt Financieel.com-directeur Sandra Molenaar tegen NRC.

Nieuwe industrie

NRC zegt dat een doelstelling om 80% van de Nederlandse spelers binnen drie jaar op een legale website te laten gokken, binnen enkele maanden is gehaald vanwege de nieuwe toestroom. “Maar liefst 61 procent van de 762.000 Nederlandse online gokkers is nieuw”, schrijft het NRC in een analyse van een overheidsrapport. briefing. “En daaronder zit een bovengemiddeld aantal jongvolwassenen: de groep die beschermd moet worden.”

Afgelopen weekend zijn advertentiebeperkingen voor “ongericht” online gokken van kracht geworden, maar het is nog steeds mogelijk om tv-programma’s, evenementen en sportteams te sponsoren. Online adverteren is toegestaan, mits gericht op personen van 24 jaar en ouder.

NRC beweerde dat er een nieuwe industrie is ontstaan ​​in de paar jaar tussen de Nederlandse legalisering van online gokken en het reclameverbod, met een afzet van meer dan € 1 miljard. De Kansspelautoriteit vertelde Dutch News dat Nederland meer dan 750.000 internetgokkers heeft die gemiddeld € 310 per persoon per maand verliezen.

De belangrijkste adverteerder is het staatsgokbedrijf Toto, bekend van voetbalweddenschappen, hoewel negen andere bedrijven, waaronder het staatsbedrijf Holland Casino, ook grote bedragen aan advertenties hebben uitgegeven.

In januari 2022, consumentenprogramma Kassa ontdekte dat Toto via e-mail advertenties naar jonge volwassenen stuurde, wat illegaal is. Hoewel Toto het een grijs gebied noemde, kreeg het van toezichthouders een boete van € 400.000. Vier andere gokbedrijven zijn ook beboet voor het richten van reclame op jonge volwassenen.

Oppositie

Het verzet tegen online gokreclame groeide snel na de introductie ervan en SP-Kamerlid Michiel van Nispen geroepen voor een reclameverbod. Dit werd gesteund door een parlementaire meerderheid.

Ook het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheid en verslaving klaagde bij de Kansspelautoriteit. Ze noemden de hoeveelheid reclame ‘schokkend’ en zeiden volgens een rapport dat NRC inzag tegen toezichthouders: ‘Het is eigenlijk heel simpel. Hoe meer reclame, hoe groter de markt.”

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zei eerder deze maand bij de aankondiging van een uitgebreider verbod op gokreclame: “Te veel gezinnen zijn geruïneerd door gokken. 40% van de winst van gokbedrijven komt van mensen met gokproblemen. Dat moet stoppen. Met deze beslissing maken we een einde aan de verwoestende tsunami van gokreclame.”

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie vertelde dat de cijfers in het NRC-rapport waren gebaseerd op briefings van de overheid. De documenten van zijn vrijheid van informatie verzoek moeten zijn gepubliceerd deze maand.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert