Online gokken is legaal in NL, maar Eurovisie is een te groot risico

By Jernst van Waal

De presentatoren van dit jaar. Foto: EBU/Sarah Louise Bennett

Online gokken is afgelopen oktober in Nederland dan wel legaal gemaakt, maar fans die mee willen doen op het Eurovisie Songfestival zullen teleurgesteld zijn omdat dat volgens de wet in strijd is met de wet. omroep NOS.

Hoewel het legaal is om te wedden op sport en paardenraces, zei de regering destijds dat gokken verboden zal blijven in sommige sectoren – waaronder presidentsverkiezingen en televisieprogramma’s – en dat betekent Eurovisie.

‘Sportevenementen bevatten garanties om matchfixing te stoppen, zoals regels en scheidsrechters, maar andere evenementen zijn heel anders’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie tegen de omroep. ‘Er zijn minder garanties op het gebied van regulering dan in de sport.’

Fans betwisten dit echter en wijzen op beweringen over matchfixing in sporten zoals: Amerikaans voetbal en darts.

‘Er is geen risico op matchfixing’ [in Eurovison] want er doen 40 landen mee en de stemming is onafhankelijk’, zegt fan Stefan Garsthagen tegen de NOS. ‘Er is een publieksjury en een jury van experts… en er zijn advocaten die controleren of alles in orde is.’

Het ministerie van Justitie zegt niet van plan te zijn de wet te wijzigen, ook al kunnen de regels Nederlandse gokkers naar illegale goksites in het buitenland drijven.

Nederlandse Songfestival-inzending S10 en haar nummer De Diepte staan ​​in de bookies’ top 10, maar hebben volgens de laatste odds slechts 1,2% kans om te winnen. Oekraïne is de grote favoriet.

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt zaterdagavond plaats in Turijn.