FINANCIEEL.com

Omtzigt stelt beleid boven partnerschappen in coalitiegesprekken

Omtzigt stelt beleid boven partnerschappen in coalitiegesprekken

Pieter Omtzigt, het voormalige christen-democratische parlementslid wiens nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract bij de verkiezingen van vorige week twintig zetels won, heeft gezegd dat hij nog niet klaar is om gesprekken te beginnen over de vorming van een nieuw kabinet.

De steun van Omtzigt is cruciaal voor het vormen van een rechtse coalitie met de extreemrechtse PVV, samen met de plattelandsgezinde BBB en mogelijk de VVD. Hij zei echter tegen Ronald Plasterk, die belast is met het voeren van de eerste coalitiegesprekken, dat hij niet bereid was om de vorming van een meerderheidskabinet of een minderheidskabinet te bespreken.

In plaats daarvan, zo zei hij, zou Plasterk zich moeten concentreren op het beleid van de partijen om de “grote problemen waarmee Nederland wordt geconfronteerd” aan te pakken, die volgens hem variëren van “slecht bestuur tot financiële zekerheid en van migratie tot huisvesting.”

Omtzigt zei ook dat hij nog steeds problemen heeft met een alliantie met de PVV en dat de partij eerst duidelijk moet maken wat leider Geert Wilders bedoelde toen hij zei dat sommige delen van het manifest ‘in de ijskast kunnen worden gezet’.

Wilders vertelde Nieuwsuur tijdens de campagne was hij bereid het beleid dat zijn partij 25 jaar lang heeft bepaald, in de koelkast te zetten, zoals een verbod op de Koran, een referendum over de Nexit en het sluiten van islamitische scholen.

Omtzigt heeft herhaaldelijk gezegd dat hij delen van het beleid van Wilders die hij als ondemocratisch beschouwt niet kan steunen, en dit blijft een probleem, herhaalde hij woensdag.

Plasterk sprak met leiders van de vier grootste partijen in het parlement toen de coalitieonderhandelingen eindelijk begonnen en zal volgende week verslag uitbrengen aan de Kamerleden.

PVV-leider Geert Wilders zei dat hij wilde praten over een vierpartijencoalitie waar ook de VVD deel van uitmaakte. Hij zei echter dat een minderheidsregering geen taboe is. De vier partijen zouden samen 88 zetels hebben in het Lagerhuis met 150 zetels.

VVD-leider Dilan Yesilgöz vertelde verslaggevers na haar gesprekken met Plasterk dat ze wil helpen bij het samenstellen van een centrumrechts kabinet dat bestaat uit de extreemrechtse PVV en de nieuwe partijen NSC en BBB, maar als stille partner en niet als volwaardig lid. “We zijn klaar om over de inhoud te debatteren”, zei ze.

Ondertussen zei GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans tegen verslaggevers dat hij niet geloofde dat Wilders zijn standpunt had verzacht, ondanks zijn beweringen tijdens de campagne. ‘Iemand die iets in ijs heeft gelegd, is van plan het vers te houden en later te gebruiken’, zei hij.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert