FINANCIEEL.com

Officier van justitie eist vier jaar voor ‘zelfmoordpoeder’-verkoper

Officier van justitie eist vier jaar voor ‘zelfmoordpoeder’-verkoper

Foto: Depositphotos.com

Het OM heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een man die ervan verdacht wordt mensen te helpen zichzelf van het leven te beroven door online een dodelijk poeder te verkopen.

Alex S naar verluidt verkocht het “zelfmoordpoeder” aan honderden klanten gedurende drie jaar. Het openbaar ministerie zegt dat 10 mensen stierven na het nemen van het poeder.

S, die lid is van Coöperatie Laatste Wil (CLW) die zich inzet voor het recht om te sterven door de strenge euthanasieregels te omzeilen, kocht het poeder in eerste instantie omdat hij zelf suïcide overwoog vanwege medische problemen, zo vertelde hij aan de rechtbank in Den Bosch.

Toen hij ontdekte dat het gemakkelijk via internet kon worden verkregen, werd hij gecontacteerd door andere leden van de CLW die het wilden hebben, beweerde hij.

Vervolgens maakte hij 1.600 doses van “substantie X”, bestaande uit vier keer de dodelijke hoeveelheid, stopte de doses in een doos en deed ze op de post voor € 45 per batch. S heeft niet gecontroleerd wie zijn cliënten waren, aldus de officier van justitie.

40 uur om te sterven

Het naamloze poeder wordt gebruikt in de chemische industrie. Bij inname kan het tot 40 uur duren voordat het sterft, zeggen experts. Het verkopen van het poeder is op zichzelf geen overtreding, tenzij het doel is om iemand te helpen zelfmoord te plegen.

S wordt ook beschuldigd van witwassen in verband met de poederverkoop en het overtreden van de medicijnenwet.

Zijn advocaat heeft gezegd dat hij moet worden vrijgesproken omdat de rechtbank niet heeft bewezen dat de mensen die stierven na het nuttigen van het poeder het van hem hadden gekregen.

De zaak gaat verder.

Iedereen die worstelt met zelfmoordgedachten kan anoniem praten of chatten via de hulplijn 113.nl of bellen met het gratis nummer 0800-0113.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert