FINANCIEEL.com

NSC en VVD trekken zich terug in de laatste peilingen, maar er kan nog veel veranderen

NSC en VVD trekken zich terug in de laatste peilingen, maar er kan nog veel veranderen

Stempapieren. Foto: Nederlands Nieuws

Met nog twee weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen lopen de nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt en de rechtse VVD een voorsprong op de GroenLinks/PvdA-alliantie, aldus de krant. laatste opiniepeiling.

Het amalgaam, samengesteld door de Leidse politicoloog Tom Louwerse, is gebaseerd op twee opiniepeilingen van I&O-onderzoek En Ipsos/EenVandaag.

Het zet de NSC nu op tussen de 25 en 31 zetels in de Tweede Kamer met 150 zetels en de VVD op 26 tot 30 zetels. De linkse alliantie onder leiding van voormalig EU-commissaris Frans Timmermans staat op 21 tot 25.

Geen enkele partij kan rekenen op de steun van meer dan 20% van het electoraat.

“De combinatie GroenLinks/PvdA staat nu ongeveer hetzelfde in de peilingen als voordat de partijen besloten samen te werken”, zegt Louwerse tegen de NOS. “Ze zijn het hele jaar vrijwel onveranderd gebleven.”

I&O zei eerder dat Timmermans er niet in is geslaagd het publiek te overtuigen en dat klimaatverandering, een onderwerp waarop de alliantie goed scoort, in de verkiezingscampagne buitenspel is gezet.

Pieter Omtzigt wordt daarentegen gezien als de meest overtuigende van de drie partijleiders, terwijl VVD’s campagne Dilan Yesilgöz vooral door haar eigen kiezers wordt gewaardeerd.

Er kan echter nog veel veranderen, zei Louwerse, erop wijzend dat Nederland een korte campagne heeft. “In 2021 ging D66 de laatste week ineens omhoog en in 2017 trok de VVD zich duidelijk terug van de PVV.”

De extreemrechtse partij staat momenteel vierde in de peilingen met 16 tot 20 zetels, in lijn met de laatste verkiezingen.

De pro-platteland-BBB, die eerder dit jaar domineerde bij de provinciale verkiezingen, is opnieuw in populariteit gedaald nu de kiezers naar de NSC verhuizen. De steun voor D66 is licht toegenomen, dat nu de BBB uitdaagt voor de vijfde plaats.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert