FINANCIEEL.com

Nog vier steden verbieden vuurwerk, waardoor het totaal op slechts 16 komt

Nog vier steden verbieden vuurwerk, waardoor het totaal op slechts 16 komt

Foto: Depositphotos.com

Nog vier gemeentegebieden hebben zich aangesloten bij het nieuwjaarsvuurwerkverbod, wat het totaal op 16 van de 342 brengt. RTL Nieuws zei maandag.

Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven voeren een totaalverbod in voor de festiviteiten dit jaar, terwijl Ede, Zwolle en Zutphen zeggen dit vanaf 2024 te mogen doen.

Veel gemeenten beweren dat een totaal verbod onmogelijk te controleren is, deels omdat ze de verkoop van vuurwerk juridisch gezien niet kunnen beperken. En de gemeenteraad van Hoorn in Noord-Holland vertelde de omroep dat politieoptreden lastig is omdat “je de daders op heterdaad moet betrappen.”

De Nederlandse gemeentevereniging VNG heeft opgeroepen tot een nationale strategie rond vuurwerk en vuurwerkverkoop, maar in de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor een landelijk verbod.

Vorig jaar werden de verboden op grote schaal genegeerd en werden er slechts een handvol boetes uitgedeeld. In Amsterdam, waar de traditionele vuurwerkgekte onverminderd voortduurde, werden er helemaal geen boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod overtraden.

Andere dorpen en steden hebben vuurwerkvrije zones ingevoerd, dichtbij winkelcentra, kinderboerderijen en verpleeghuizen. Zo’n veertig gemeenten hebben vuurwerkvrije gebieden ingevoerd, waaronder Den Haag.

Officieel zijn Chinese knallers en raketten sinds 2020 landelijk verboden, omdat de regering geleidelijk de beschikbaarheid van vuurwerk beperkt dat schade en letsel kan veroorzaken. Vuurwerk waarvoor een sanctie geldt, mag alleen worden afgestoken tussen 18.00 uur op 31 december en 02.00 uur op 1 januari.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert