Nieuwe coronavirusregels zouden het aantal infecties kunnen verhogen tot 80.000 per dag, zegt PM

By Jernst van Waal

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft powerpoints in de persconferenties geïntroduceerd. Foto: Sem van der Waal ANP

Heropening van winkels, hoger onderwijsinstellingen en fitnesscentra zal leiden tot een forse stijging van het aantal gevallen van coronavirus, mogelijk tot 80.000 per dag, vertelde premier Mark Rutte vrijdagavond aan verslaggevers.

Toch is het wel verantwoord om zo’n stap te zetten, zegt Rutte, vanwege de impact van de huidige maatregelen op de samenleving. ‘We nemen een risico omdat we moeten sporten om gezond te blijven, omdat twee op de drie jongeren zich eenzaam voelen, en de lockdown schaadt ook onze gezondheid’, zei hij.

De premier zei te begrijpen dat het besluit om cafés, restaurants en de culturele sector niet te heropenen ‘uiterst oneerlijk’ voelt. Maar de risico’s van verspreiding van het virus tijdens het langere en intensievere contact tussen mensen in bijvoorbeeld cafés zijn zo groot dat ‘we niet alles tegelijk kunnen doen’.

Nieuwe maatregelen

Zoals verwacht mogen hogescholen en universiteiten weer open, met een limiet van 75 studenten in collegezalen. Studenten moeten ook de hele tijd maskers dragen op de universiteit.

De mogelijkheden om deel te nemen aan binnen- en buitensport en fitness worden uitgebreid. Sportscholen mogen weer open en binnensporten kan weer plaatsvinden. Toeschouwers zijn echter nog steeds verboden en voor indoorsporten voor 17-plussers is een coronaviruspas vereist. Mensen wordt gevraagd een masker te dragen als ze niet daadwerkelijk sporten.

Niet-essentiële winkels mogen weer open maar moeten om 17.00 uur sluiten, maar het kabinet heeft besloten geen afsprakensysteem in te voeren, dat was aanbevolen door het Outbreak Management Team. Mondkapjes zijn verplicht in winkels en er zijn limieten aan aantallen.

Ook kappers, nagelstylisten en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag, mits ze om 17.00 uur hun winkel sluiten.

De maximale aanbevolen grootte voor groepen buitenshuis gaat van twee naar vier. Thuis is het advies voor mensen om maximaal vier volwassen gasten per 24 uur te hebben.

Ook worden de quarantaineregels versoepeld en hoeven mensen die meer dan een week eerder een boosterprik hebben gehad of recentelijk zijn hersteld van het coronavirus niet in quarantaine als ze in nauw contact komen met iemand die positief test op de ziekte.

Mensen worden aangemoedigd om indien mogelijk een medisch gezichtsmasker te dragen en stoffen maskers te vermijden – een schril contrast met de scepsis van de overheid een jaar geleden over de waarde van het dragen van maskers.

Leef met het virus

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei dat we op de lange termijn zullen moeten leren leven met het coronavirus. ‘Het is niet alleen aan de zorg, het onderwijs, de politiek om met oplossingen te komen’, zegt hij. ‘We zullen met z’n allen de beste manier moeten vinden om ermee om te gaan’, zei hij.

In Nederland, waar zo’n 200.000 besmettingen per week zijn, vormen jongeren het grootste deel van de gevallen, zei hij. Door de maatregelen die nu worden genomen, zal het aantal besmettingen fors toenemen en dat ontwricht de samenleving. ‘Cafés zullen niet kunnen openen omdat ze het personeel niet hebben omdat ze ziek zullen zijn’, zei hij.

Gevraagd naar zijn mening over de manier waarop sommige lokale functionarissen café’s negeren die uit protest openen, zei Rutte dat het aan lokale functionarissen is.

‘Er is geen beleid om een ​​oogje dicht te knijpen’, zei hij. ‘Het is aan de burgemeesters om te beslissen of ze een paar uur open gaan, of dit als demonstratie kan worden gezien.’

Hij beweerde dat lokale burgemeesters het erover eens zijn dat er geen systematische heropening kan zijn, of een beleid van ’tolerantie’ voor bars en restaurants die de regels op lange termijn overtreden.

Het kabinet zal de situatie op 27 januari opnieuw bekijken, in de hoop dat cafés, evenementen en de culturele sector weer open kunnen, aldus Rutte.