Niet vervolgd, maar strafblad toch een belemmering voor ex-verdachten: ombudsman

By Jernst van Waal

Foto: Despositphotos.com

Verdachten van misdrijven die wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd worden, lijden alsnog onder de gevolgen door een code op hun strafblad, aldus de Nationale ombudsman.

Mensen van wie de zaken niet voor de rechter komen, krijgen een code op hun dossier waarin wordt uitgelegd waarom dit is gebeurd. In een aantal gevallen is de code niet duidelijk en kan het in de weg staan ​​dat ex-verdachten de verklaring omtrent het gedrag krijgen die ze nodig hebben voor een baan.

Ombudsman Reinier van Zutphen heeft de afgelopen twee jaar tientallen klachten ontvangen van mensen die niet weten wat de code inhoudt of ertegen in beroep willen gaan, zegt hij tegen de NRC.

Een van de zaken betreft een man die werd beschuldigd van mishandeling, maar niet vervolgd werd vanwege ‘bijzondere omstandigheden’ die onverklaard bleven. De man heeft geprotesteerd tegen zijn onschuld en wil dat de code wordt gewijzigd in ‘onterecht beschuldigd’.

Aan deze en andere klachten heeft het OM tot nu toe ‘niet veel gedaan’, aldus Van Zutphen.

Voormalige verdachten moeten de mogelijkheid krijgen om in beroep te gaan tegen de code die hun zaak wordt gegeven, aldus de Ombudsman. ‘Nu blijven mensen achter met de gedachte dat ze beter hun dag in de rechtbank hadden kunnen houden, want dan waren ze tenminste vrijgesproken.’

Vorig jaar haalden zo’n 57.000 zaken de rechter niet bij gebrek aan bewijs of omdat vervolging geacht wordt in niemands belang te zijn.