Niet-EU-bezoekers hebben dagelijkse tests nodig onder Nederlandse corona-pasregels

By Jernst van Waal

Niet-EU-bezoekers kunnen buiten drinken, maar zullen moeten testen voordat ze naar het toilet gaan. Foto: Bas Horsting

Bezoekers van buiten de EU worden geconfronteerd met dagelijkse coronavirustests, zelfs als ze volledig zijn gevaccineerd wanneer het coronapas-systeem op 25 september live gaat.

De Nederlandse CoronaCheck-app herkent alleen vaccins die compatibel zijn met het Europese Digitale Coronavirus-certificaat, waaronder een handvol niet-EU-landen zoals Noorwegen en Turkije.

Toeristen uit andere landen, waaronder het VK en de VS, kunnen hun binnenlandse Covid-apps niet gebruiken in restaurants, cafés, sportlocaties en theaters in Nederland.

Het betekent dat ze het bewijs van een negatieve coronavirus-test van de afgelopen 24 uur moeten tonen om uit eten te gaan in een restaurant, iets te drinken in een bar of naar een voetbalwedstrijd te gaan. Ze kunnen wat drinken op een terrasje, maar hebben een keuringsattest nodig om het binnentoilet te gebruiken.

In tegenstelling tot andere EU-landen zoals Frankrijk en België, waar de lokale Covid-pas de Britse NHS-app erkent, heeft de Nederlandse overheid de EU uitgesteld als het gaat om het goedkeuren van vaccincertificaten uit derde landen.

Aangezien het VK echter nog niet is begonnen met het proces om zijn Covid-app door de EU te laten erkennen, is het onwaarschijnlijk dat de situatie in de nabije toekomst zal veranderen.

Er is een procedure voor het registreren van vaccinattesten van de NHS en andere buitenlandse gezondheidsdiensten in de Nederlandse Covid-app, maar deze is alleen beschikbaar voor mensen die in Nederland wonen en een BSN hebben.

Toeristenhandel

Bazen in de horeca maken zich zorgen dat de tegenslag de toeristenhandel zal treffen, net zoals de verplichte quarantaine voor gevaccineerde reizigers op 22 september wordt afgeschaft, waarbij mensen voor hun herfstvakantie Parijs of Brussel kiezen in plaats van Amsterdam.

Een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland zei tegen DutchNews: ‘Zonder BSN of digitale toegang kunnen ze geen vaccincertificaat krijgen, dus zullen ze moeten testen, testen, testen. Het is geen ideale situatie.’

In 2019 bezoekers uit het VK en de VS goed voor 24,6% van alle overnachtingen door buitenlandse toeristen naar Nederland.

Toeristen hebben deze week op sociale media te horen gekregen dat ze een gratis PCR-test moeten doen voordat ze vanaf aanstaande zaterdag bars, nachtclubs en evenementen mogen betreden. Testen kunnen geboekt worden door te bellen met de corona-testhotline op 0800 1202.

Met dank aan Ian Ratcliffe op Twitter

Niet iedereen liet zich afschrikken door het vooruitzicht om tijdens de vakantie dagelijks tests te doen. Ian Ratcliffe zei op Twitter: ‘We krijgen graag elke dag een test als dat nodig is. Klein ongemak, maar het is in ieder geval gratis.’

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat de kwestie van de erkenning van vaccinaties uit derde landen een zaak van de EU is. ‘Over het DCC worden op Europees niveau besluiten genomen met landen buiten de EU.

‘Landen moeten een traject doorlopen om op het DCC aangesloten te worden. Het VK zit nog niet in dit proces, dus het staat niet op de lijst [of prospective countries]. Zoals gezegd kunnen mensen in Nederland gratis coronatesten doen.’