FINANCIEEL.com

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen op 22 november

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen op 22 november

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 22 november, melden bronnen aan omroep NOS en persbureau ANP. De ministers zullen het besluit vrijdag formeel bekrachtigen tijdens de kabinetsvergadering.

De Kiesraad zei eerder al dat het in ieder geval half november zou zijn voordat de verkiezingen gehouden zouden kunnen worden vanwege wettelijke termijnen en het zomerreces. Algemene verkiezingen vinden altijd plaats op een woensdag.

Het kabinet viel afgelopen vrijdag in elkaar toen ministers het niet eens werden over maatregelen om het aantal te verminderen naaste familieleden naar Nederland komen om zich bij mensen te voegen die de vluchtelingenstatus hebben gekregen.

Door het uiteenvallen van de coalitie – een alliantie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – houdt Nederland ruim een ​​jaar eerder nieuwe verkiezingen, aangezien de kabinetsperiode in Nederland vier jaar is en de laatste verkiezingen op 17 maart zijn gehouden. 2021.

Wie bestuurt intussen het land?
De huidige coalitie blijft in functie totdat een nieuwe coalitieregering als interim-regering is beëdigd. In vaktermen staat de coalitie bekend als “demissionair”, net als ministers. Dutch News gebruikt “conciërge” om te beschrijven demissionair eventuele ministers.

Volgens afspraak zullen de ministers van lopende zaken hun werk beperken tot het behandelen van kwesties die door beide kamers van het parlement als ‘niet-controversieel’ worden beschouwd. In het geval van de huidige regering zullen de aanpak van de stikstofvervuiling, de kwestie van asiel en migratie en de hervorming van de huisvesting waarschijnlijk allemaal met rust worden gelaten totdat we een nieuwe coalitie hebben.

Hebben we nog een premier?
Mark Rutte heeft gezegd de politiek te verlaten en de verkiezingscampagne van de VVD niet te gaan leiden. Technisch gezien betekent dit dat hij niet langer premier zal zijn zodra er algemene verkiezingen zijn geweest en er een nieuwe regering is gevormd. Tot die tijd blijft hij aan, net als de rest van de ministers, tenzij ze tussentijds aftreden om een ​​nieuwe functie in het bedrijfsleven of de publieke sector te aanvaarden – wat wel gebeurt.

Hoe lang duurt het voordat we een nieuwe regering hebben?
Sinds de Tweede Wereldoorlog kostte het gemiddeld 94 dagen om een ​​nieuwe coalitie samen te stellen, maar het duurde 299 dagen voordat het huidige kabinet gevormd was – de langste in de naoorlogse geschiedenis. Huidige opiniepeilingen geven aan dat er minstens drie partijen nodig zijn om een ​​coalitie te vormen, dus de kans is groot dat het een langdurig proces wordt.

De Nederlandse Tweede Kamer heeft 150 zetels, dus een coalitie moet er minstens 76 controleren om comfortabel te zijn.

Al met al duurt het waarschijnlijk tot ver volgend jaar voordat Nederland weer een regering heeft die moeilijke beslissingen kan nemen.

Hoe zit het met de peilingen?
Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact van het besluit van Rutte om te stoppen zal zijn op het lot van de VVD. Een peiling onder de kijkers van het televisieprogramma EenVandaag vorige week suggereerde dat 71% van de VVD-kiezers er geen probleem mee had als hij aan het werk bleef, hoewel driekwart van alle kiezers vond dat hij zijn koffers moest pakken.

Volgens de meest recente peiling der peilingen vanaf eind juni staan ​​de VVD en de boerenpartij BBB nek aan nek, met tot wel 18% steun. De extreemrechtse PVV zou tot 10% van de stemmen winnen, terwijl de linkse groenen GroenLinks, liberaal-democratisch D66 en de PvdA allemaal tot 8% halen.

GroenLinks en de PvdA hebben een kiespact aangekondigd, dat hen naar de derde plaats zou stuwen als al hun kiezers het plan zouden steunen. Nogmaals, de impact daarvan op de peilingen moet nog worden gezien.

Dus wat gaat er de komende weken gebeuren?
Afgelopen vrijdag, de dag waarop het kabinet viel, is officieel het zomerreces ingegaan en nu liggen officieel de parlementaire werkzaamheden stil tot 4 september.

Sindsdien hebben een aantal prominente politici, waaronder Marc Rutte, Sigrid Kaag En Wopke Hoekstra hebben gezegd de politiek te verlaten – waardoor drie van de vier coalitiepartijen zonder leider achterblijven.

Anderen, waaronder Rob Jetten (D66) en Dilan Yesilgoz (VVD) staan ​​in de rij om het over te nemen.

Je kunt een golf van meer aankondigingen verwachten over partijleiders die aftreden, parlementsleden die zeggen dat ze niet meer zullen staan ​​en wie uitsluit om met wie lid te worden van een kabinet.

Ook Nederlands Nieuws heeft een speciale gelanceerd websitegedeelte verkiezing 2023 waar al het verkiezingsnieuws te vinden is.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert