FINANCIEEL.com

Nederlandse treinkaartjes zijn prijzig in vergelijking met andere EU-landen

Nederlandse treinkaartjes zijn prijzig in vergelijking met andere EU-landen

Foto: Depositphotos.com

Treinkaartjes zijn niet alleen in Nederland duurder dan in buurlanden als België en Duitsland, maar ook grensoverschrijdende treinkaartjes zijn hier vaak duurder, RTL Nieuws woensdag gemeld.

Een retourtje van het Belgische grensdorp Essen naar Antwerpen kost bijvoorbeeld € 6,60 retour, maar als je in Roosendaal, slechts acht kilometer verderop in Nederland, op dezelfde trein stapt, kost het € 16,40 retour.

De parkeerplaats bij het station van Essen staat voor tweederde vol met auto’s met Nederlandse kentekenplaten, die profiteren van de goedkopere tarieven in België, aldus RTL.

Internationale treinreizen kunnen ook goedkoper zijn als u bij een andere spoorwegmaatschappij boekt. Een reis van Amsterdam naar Boedapest geboekt via de NS kost € 109,90. Maar dezelfde reis met dezelfde trein geboekt via de Hongaarse spoorwegmaatschappij MAV-Start kost slechts € 66, aldus RTL.

Het prijsverschil is een reëel probleem, zegt Eva Taylor Parkins van de lobbygroep Rover voor spoorgebruikers tegen RTL. “Idealiter betaalt de passagier dezelfde prijs, waar hij ook boekt.”

Met name het boeken van internationale treinen kan problematisch zijn, zei ze. “Vaak moet je verschillende onderdelen van de reis apart boeken”, merkte ze op. “Passagiers moeten zelf uitzoeken waar ze kunnen boeken en het is heel moeilijk om te bepalen of je een goede deal hebt of niet.”

De NS, die 100% staatseigendom is, betaalt de Nederlandse overheid € 80 miljoen per jaar voor haar concessie om spoordiensten te exploiteren die, volgens onderzoek van NOS eerder dit jaargoed voor 14% van de prijs van een ticket.

Arbeid is goed voor 41%, investeringen en onderhoud 43% en omzetbelasting 9%. De NS ontvangt geen overheidssubsidies.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert