Nederlandse slavernijverontschuldiging onder vuur naarmate kritiek op timing groeit

By Jernst van Waal

Mark Rutte in gesprek met verslaggevers na afloop van de bijeenkomst. Foto: Robin Utrecht ANP

Het blijft onduidelijk wanneer de Nederlandse regering excuses zal aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden na de ontmoeting van premier Mark Rutte met Surinaamse en Caribische gemeenschapsgroepen op donderdag.

Actievoerders vinden de door de regering gekozen datum van 19 december ongepast en geven de voorkeur aan 1 juli volgend jaar, het is 150 jaar geleden dat de slavernij daadwerkelijk werd afgeschaft in Nederland.

Vorige maand bleek dat het kabinet 19 december als datum had gekozen en dat excuses zouden worden gemaakt door ministers in Nederland en in Suriname en de zes Caribische eilanden.

Met name is er verzet tegen de keuze van rechtsbeschermingsminister Franc Weerwind om in Suriname de formele excuses aan te bieden, aangezien hij wortels heeft in het Zuid-Amerikaanse land en zelf afstammeling is van tot slaaf gemaakte mensen.

Rutte en andere ministers spraken donderdag met leden van slavernijcommissies uit de voormalige koloniën over de plannen. Het enige wat Rutte na de bijeenkomst wil zeggen is dat 19 december een ‘significant moment’ zal blijven, maar hij weigerde verder in te gaan op details.

Ondertussen een aantal andere gemeenschapsgroepen zei vrijdag ze waren van plan naar de rechtbank te stappen om een ​​gerechtelijk bevel uit te vaardigen tegen de regering om te voorkomen dat ze zich op 19 december zou verontschuldigen. vertelde Trouw dat de voorbereidingen tot nu toe een gebrek aan zorg tonen en de belangen van de nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen zullen schaden.

‘De Surinaamse gemeenschap is heel divers en mijn cliënten vinden dat je maar één keer excuses kunt maken’, zegt advocaat Joancy Breeveld. ‘Dat moet zorgvuldig en weloverwogen gebeuren. Nu voelt het alsof we weer geconfronteerd worden met blanken die zwarte mensen vertellen wat er moet gebeuren.’