FINANCIEEL.com

Nederlandse scholieren ‘leren niet genoeg over burgerschap’

Nederlandse scholieren ‘leren niet genoeg over burgerschap’

Foto: Depositphotos.com

Nederlandse tieners lopen achter op hun leeftijdsgenoten in andere landen als het gaat om het begrijpen van hun rechten en plichten als burgers, zo blijkt uit een internationaal onderzoek.

Scholen in Nederland besteden minder tijd aan kwesties rondom burgerschap, zoals diversiteit, inclusie en gelijke rechten, en de verschillende sociale houdingen daar tegenover, zo ontdekten onderzoekers.

De Internationale studie over burgerschaps- en burgerschapseducatie concludeerde dat het bewustzijn onder schoolkinderen over burgerschapskwesties “aanzienlijk lager” was dan in vergelijkbare landen en regio’s, zoals Denemarken, Zweden, Noorwegen en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De prestaties van Nederland waren gemiddeld vergeleken met alle 24 deelnemende landen, maar het prestatieniveau was niet verbeterd sinds de laatste keer dat het onderzoek werd uitgevoerd in 2016.

“Eigenlijk is het kennisniveau in zes jaar tijd verder gedaald”, zegt onderzoeker Anne Bert Dijkstra vertelde NRC.

De onderzoekers zeggen dat de veranderende vorm van de samenleving het voor jongeren belangrijker maakt om te leren over hun rol in een democratische samenleving.

“Een vrije, open en democratische samenleving gebaseerd op juridische principes bestaat niet automatisch”, schreven ze. “Dat is zeker het geval als je bedenkt dat er geen eenduidig ​​antwoord bestaat op de vraag hoe democratie en samenleving eruit moeten zien.”

Het rapport merkte verder op dat er “aanwijzingen waren dat de kennis, houding en vaardigheden van jongeren op het gebied van burgerschap niet op het vereiste niveau zijn”, evenals het feit dat er grote verschillen waren tussen groepen in de samenleving.

De bevindingen uit de vorige editie waren voor het ministerie van Onderwijs aanleiding om een ​​nieuwe staatsburgerschapswet op te stellen, die in 2021 werd aangenomen, en waarin wordt verduidelijkt wat scholen moeten doen om het onderwerp in hun curriculum op te nemen.

Minister van Onderwijs Mariëlle Paul noemde het laatste onderzoek “waardevol”, maar wees erop dat het in 2022 werd uitgevoerd, toen de nieuwe wet nog maar net was aangenomen.

“Het laat zien waar we staan ​​en waar we het beter kunnen doen”, zegt ze. “We zijn er al mee bezig.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert