FINANCIEEL.com

Nederlandse regering stort in nadat asielbesprekingen zijn afgebroken

Nederlandse regering stort in nadat asielbesprekingen zijn afgebroken

Mark Rutte komt donderdagavond uit de nachtelijke gesprekken die uiteindelijk mislukten. Foto: ANP/Robin Utrecht

Het Nederlandse kabinet is naar verluidt ingestort nadat de coalitiepartijen het niet eens konden worden over een deal om het aantal asielzoekers te beperken.

Ministers zijn al weken in gesprek om manieren te vinden om de druk op het asielstelsel te verminderen, maar minister-president Mark Rutte verhoogde deze week de inzet toen hij dreigde de VVD over de kwestie uit het kabinet te halen, tenzij een deal werd bereikt voor het zomerreces.

De VVD wilde een tweeledig systeem voor asielzoekers creëren, waarbij mensen die met vervolging worden bedreigd meer rechten krijgen dan degenen die oorlogsgebieden ontvluchten. Het zei ook dat het aantal gezinsleden dat zich bij vluchtelingen van de tweede categorie kan voegen, moet worden beperkt tot 200 per jaar.

Maar de partij stuitte op het laatste punt op tegenstand van de ChristenUnie, het kleinste lid van de vierpartijencoalitie, die niet bereid was gezinnen uit elkaar te halen.

Omroepen NOS En RTL zei dat VVD-asielminister Eric van der Burg een compromis voorstelde door van de gezinsherenigingsregel een “noodrem” -maatregel te maken die alleen zou worden geactiveerd als Nederland het risico liep overweldigd te worden door vluchtelingen. Maar ook de ChristenUnie wees dit plan af.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert