FINANCIEEL.com

Nederlandse rechter centraal in samenzweringstheorie MH17 stapt op

Nederlandse rechter centraal in samenzweringstheorie MH17 stapt op

Een Nederlandse rechter die dat probeerde de rechtbank beïnvloeden die het recente MH17-proces voorzat door een complottheorie onder de rechters te verspreiden, heeft ontslag genomen uit de rechtbank.

Rechter Charlotte van Rijnberk, werkzaam bij het gerechtshof in Den Haag, heeft een door haar broer geschreven boek verspreid onder rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij de MH17-zaak. Ze kreeg een formele berisping en werd overgeplaatst naar een andere afdeling, zodat ze geen rol meer speelde in strafprocessen.

De rechtbank heeft nu gezegd dat ze ontslag heeft genomen, de Telegraaf meldde.

De auteur van het boek, die een pseudoniem gebruikte, stelt dat vlucht MH17 in 2014 helemaal niet door een Russische raket is neergehaald, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het OM hadden geconcludeerd. In plaats daarvan beweert hij dat het vliegtuig is neergeschoten door de Oekraïense autoriteiten.

Het proces beschrijvend als het resultaat van corruptie, was het doel van het boek, zei de auteur op de omslag, om ervoor te zorgen dat de rechtszaak doorging met verschillende openbare aanklagers en verschillende verdachten.

De rechter beschreef de bevindingen van het MH17-onderzoek zelf als “een opzettelijke en transparante doofpotaffaire” en zei dat sommige van de gebruikte gegevens “gemanipuleerd en een leugen” waren. omroep NOS gemeld. Volgens het FD schreef ze ook aan rechters en gerechtsambtenaren in een poging de procedure te beïnvloeden.

Rechters stelden vorig jaar vast dat vlucht MH17 was neergeschoten door een Russische Buk-raket boven Oekraïens grondgebied. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Drie van de vier mensen die beschuldigd werden van het faciliteren van de ramp waren schuldig bevonden en de vierde vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag afgelopen november. Niemand was in Nederland voor het proces en niemand heeft beroep aangetekend.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert