Nederlandse ministers veroordelen beslissing Roe v Wade, zeggen dat veilige abortus een recht is

By Jernst van Waal

Een waarschuwing voor agressieve demonstranten door een Nederlandse abortuskliniek. Foto: Gerard Til / Hollandse Hoogte

Nederlandse ministers en activisten hebben zich aangesloten bij de veroordeling van de Amerikaanse rechters van het Hooggerechtshof die vrijdag een belangrijke beslissing vernietigden die vrouwen overal in de VS het recht gaf om voor abortus te kiezen.

Vrijdag schafte de rechtbank het grondwettelijke recht op abortus af, afgeleid van een 50 jaar oude rechtszaak die bekend staat als Roe v Wade. Experts zeggen dat het zal leiden tot abortus verbiedt in ongeveer de helft van de staten.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, lid van de christen-democraten, zei in een Engelstalige tweet dat ‘vandaag een herinnering is dat de strijd voor de rechten van vrouwen nooit voorbij is’.

Nederland, zegt hij, ‘staat vast voor de gezondheid en rechten van alle vrouwen en meisjes over de hele wereld om te kunnen beslissen over hun eigen lichaam en leven.’

Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher maakte soortgelijke opmerkingen op Twitter. ‘Nederland vindt veilige abortus een recht en essentieel om moedersterfte te voorkomen’, aldus de minister.

Andere prominente experts en activisten kwamen met hun reacties op het nieuws. Viroloog en gezondheidsadviseur van de overheid Marion Koopmans beschreef de uitspraak als ‘een trieste dag’, terwijl Bij1-Kamerlid Sylvana Simons zei dat een ‘verbod op abortus een verbod op veilige abortus betekent’. ‘Wie het beperkt, heeft meer bloed aan de handen dan degenen die kiezen voor een abortus’, zei ze.

Nederlands recht

Abortussen kunnen in Nederland worden uitgevoerd tot 22 tot 24 weken, maar de helft van alle abortussen is minder dan acht weken. Nederland, dat abortus pas in 1984 toestond, heeft ook een van de laagste abortuscijfers ter wereld.

Inmiddels heeft de Nederlandse humanistische vereniging Humanistisch Verbond een petitie gestart het Nederlandse abortusrecht uit de strafwetboeken te laten schrappen.

Abortus in Nederland, zo stelt de organisatie, is technisch illegaal maar kan worden uitgevoerd in een erkend ziekenhuis of kliniek.

‘De tijd is rijp om hier voorgoed verandering in te brengen’, zegt de organisatie. ‘We hebben gezien wat er in de VS kan gebeuren als het recht op abortus niet in de wet is verankerd. Ook het recht in Nederland is kwetsbaar.’

Gezondheidszorg

De organisatie stelt dat abortus onder de reguliere zorg moet vallen, ‘zodat je naar de zorgaanbieder van je keuze kunt gaan, dat er geen taboes zijn en vooral dat het recht op keuzevrijheid goed is vastgelegd en beschermd in het Nederlands’ wet.’

Eerder deze maand stemden de senatoren voor: schrap de wachtperiode van vijf dagen voor een abortus en senatoren zullen ook later debatteren over plannen om huisartsen toe te staan abortuspillen voorschrijven.