FINANCIEEL.com

Nederlandse leliekweker wint beroep, mag weer bestrijdingsmiddelen gebruiken

Nederlandse leliekweker wint beroep, mag weer bestrijdingsmiddelen gebruiken

Foto: Depositphotos.com

De lelieteler die vorige maand een verbod kreeg op het gebruik van bestrijdingsmiddelen vanwege gezondheidsrisico’s, heeft nu te horen gekregen dat hij vier verschillende soorten mag gebruiken op zijn akkers in het Drentse Boterveen, RTL Drenthe maandag gemeld.

Tijdens de hoorzitting van vorige maand, de rechtbank een vordering toegewezen door twee outdoor-activiteitenbedrijven en een groep particulieren, die zeiden dat ze een legitieme zorg hadden dat ze door blootstelling aan een mix van pesticiden het risico liepen om ziekten op te lopen zoals de ziekte van Parkinson, ALS en Alzheimer.

Het hof van beroep heeft deze uitspraak nu echter vernietigd, aldus RTL Drenthe. De rechtbank komt over twee weken met haar motivering, maar heeft de uitspraak nu gedaan om de financiële schade voor de boer te beperken.

Volgens RTL gebruikt de leliesector meer bestrijdingsmiddelen dan enige andere tuinbouwsector.

Afgelopen jaar, Europees onderzoek geleid door Wageningen Universiteit toonde aan dat 42% van de Nederlandse landbouwgrond een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat heeft, naast wijdverbreide vervuiling met pesticiden.

Dit jaar worden de resultaten verwacht van een onderzoek onder leiding van Radboudumc-neuroloog Bas Bloem naar Parkinson in de Bollenstreek, waar veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert