FINANCIEEL.com

Nederlandse fietsenmaker VanMoof gaat failliet, curatoren kijken naar doorstart

Nederlandse fietsenmaker VanMoof gaat failliet, curatoren kijken naar doorstart

Foto: Remko de Waal ANP

De Nederlandse fietsenmaker VanMoof is failliet gegaan en de curatoren onderzoeken een mogelijke doorstart, zo bevestigde het bedrijf dinsdagochtend in een verklaring.

Het bedrijf, bekend om zijn gestroomlijnde fietsen met ingebouwde volgsystemen, kreeg vorige week gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers nadat het er niet in was geslaagd nieuw geld te vinden. VanMoof boekte in 2021 een verlies van bijna 80 miljoen euro en heeft nog nooit winst gemaakt.

Oprichters Taco en Ties Carlier, die het bedrijf in 2009 startten, lieten in een interne mail aan het personeel weten dat ze het “heel erg jammer vinden dat we deze missie niet samen hebben kunnen volbrengen”. Financieel Dagblad gemeld.

In totaal heeft het bedrijf sinds de oprichting bijna 200.000 fietsen verkocht en heeft het verkooppunten in 50 steden over de hele wereld.

De curatoren zijn nu op zoek naar een koper voor delen van het bedrijf, zodat in ieder geval reparaties aan fietsen kunnen worden uitgevoerd. VanMoof-fietsen kunnen alleen worden gerepareerd door gecertificeerde bedrijven en worden gedekt door een bedrijfsgarantie. Vooral de nieuwe e-bikes kampen met problemen.

Drie Kwikfit-vestigingen zijn nu open voor VanMoof-bezitters die werk aan hun fiets nodig hebben, maar sommige hebben speciale VanMoof-onderdelen nodig die niet meer leverbaar zijn, aldus website Nu.nl.

Het bedrijf sloot twee weken geleden al zijn verkoopruimtes, wat leidde tot boze taferelen buiten toen klanten probeerden hun nieuw bestelde fietsen op te halen of fietsen terug te vinden die voor reparatie waren binnengebracht.

Mensen die onlangs een fiets hadden besteld, kunnen nu in de rij staan ​​bij alle andere bedrijven die VanMoof geld schuldig is. Bij een faillissement heeft de Belastingdienst betalingsvoorrang.

Fietsers van wie de fiets op reparatie stond te wachten, krijgen deze waarschijnlijk terug, zegt advocaat Sanne Depmann van juridische adviesgroep DAS tegen Nu.nl. “De fiets is van jou en maakt geen deel uit van de activa van het failliete bedrijf”, zei ze.

Heb je een VanMoof-fiets of wacht je op levering? Deel gerust je verhaal via editor@financieel.com.nl

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert