FINANCIEEL.com

Nederlandse consumenten worden geconfronteerd met hogere boodschappenrekeningen als gevolg van handelsregels

Nederlandse consumenten worden geconfronteerd met hogere boodschappenrekeningen als gevolg van handelsregels

Foto: Depositphotos

Nederlandse winkels en supermarkten betalen momenteel gemiddeld 10% meer voor één op de 25 producten omdat ze niet bij groothandels in andere Europese landen kunnen kopen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Een liter cola kost bijvoorbeeld € 1,50 in een Nederlandse supermarkt, maar € 1,07 in een Duitse keten, aldus de NOS. Chocopasta, shampoo en ketchup behoren ook tot de producten die in Duitsland goedkoper kunnen zijn om te kopen.

De onderzoekers ontdekten dat de helft van de 44 grote afnemers in Nederland te maken heeft met zogenaamde “territoriale aanbodbeperkingen (TSC’s)” en dat hen wordt verteld de goederen bij de Nederlandse vestiging van de leverancier te kopen, anders worden de goederen ronduit geweigerd.

Zo’n 300 bedrijven geven aan met hetzelfde probleem te kampen, zegt onderzoeksbureau Ecorys gevonden. Alle zeven grote supermarkten, waaronder marktleiders Jumbo en Albert Heijn, meldden dat ze buiten de Nederlandse grenzen geen A-merken konden inkopen.

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft gezegd dat er geen plaats is voor aankoopbeperkingen voor winkels en supermarkten op de interne markt van de EU en zal een verzoek indienen voor een Europees verbod. Zij in opdracht het onderzoek naar aanleiding van klachten uit de detailhandel.

“Dit kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten, een lagere winstmarge voor retailers en een beperkter productassortiment”, aldus de minister in een reactie.

Adriaansens zei dat het onderzoek het bestaan ​​van TSC’s bevestigt en dat ze zou vragen om een ​​Europees verbod op de praktijk, te beginnen met een wettelijk verbod in de Benelux-landen.

Een complicerende factor voor kopers is dat producten die in Nederland worden verkocht een etiket in het Nederlands moeten hebben. Online supermarkt Picnic omzeilde die Europese regel door goedkopere producten in Duitsland te kopen en er Nederlandse labels op te plakken, een praktijk die volgens de onderzoekers “duur en logistiek ingewikkeld” is.

De oplossing voor dat probleem zou het aanbieden van digitale etikettering via QR-codes kunnen zijn, maar dit zet mensen die geen smartphones hebben of geen digitale vaardigheden hebben in het nadeel.

De onderzoekers stellen dat het verbod niet direct zal leiden tot goedkopere producten bij de supermarkten, maar dat de prijzen op de langere termijn zullen dalen als gevolg van concurrerender inkopen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert