Nederlanders komen overeen om twee nieuwe kerncentrales in Zeeland te bouwen

By Jernst van Waal

Klimaatminister Rob Jetten voorafgaand aan de kabinetsvergadering. Foto: Robin Utrecht ANP

Ministers bevestigden vrijdag dat het Zeeuwse dorp Borssele de locatie wordt voor twee nieuwe kerncentrales.

Het streven is dat de nieuwe centrales in 2035 operationeel zijn en tussen de 9% en 13% van de totale elektriciteitsbehoefte van Nederland gaan produceren. De bouw zal zes tot acht jaar duren.

Klimaatminister Rob Jetten zei na de kabinetsvergadering van vrijdag dat de regio het besluit steunt vanwege de werkgelegenheid die de nieuwe fabrieken zullen opleveren en het potentieel om nieuwe industrie aan te trekken.

De nieuwe centrales, type III+ reactoren, zullen worden gefinancierd door de overheid en de particuliere sector. Een aantal bedrijven heeft zich naar voren geschoven als potentiële partners, terwijl ze benadrukten dat de regering moet zorgen voor zowel steun van de gemeenschap als een stabiel beleid voor het plan, zei Jetten.

Borssele is momenteel de thuisbasis van de enige commerciële kerncentrale van Nederland en produceert zo’n 3% van al het Nederlandse energieverbruik. Het had in 2033 moeten sluiten, maar wordt langer opengehouden in afwachting van de ontwikkeling van de twee nieuwe fabrieken.