FINANCIEEL.com

Nederlander rent van Amsterdam naar Kiev om ambulances te kopen

Nederlander rent van Amsterdam naar Kiev om ambulances te kopen

Amsterdamse hardloper Boas Kragtwijk vertrok zaterdag van Amsterdam naar Oekraïne, in de hoop de reis van 2.500 kilometer in 50 dagen af ​​te leggen. Het doel is geld in te zamelen voor een liefdadigheidsinstelling voor medische hulp voor Oekraïne, opgezet door Oekraïense en Wit-Russische expats die in Nederland wonen.

“Ik wil de mensen in Nederland laten zien hoe dicht deze oorlog bij ons land is”, zei de 28-jarige Kragtwijk voorafgaand aan zijn vertrek aan het Nederlandse Journaal. “Ik wilde heel graag iets doen voor Oekraïne, maar ik zit niet in de politiek of dokter. Daarom gebruik ik mijn passie voor ultralopen om geld in te zamelen voor een humanitair doel.”

De run zamelt donaties in voor Zeilen Van Vrijheid: een in Nederland gevestigde stichting die levert gerenoveerde ambulances naar waar ze het hardst nodig zijn in Oekraïne.

“Ik wens Boas alle sterkte”, zei Zeilen’s voorzitter Veronika Mutsei. “En ik ben enorm dankbaar voor wat hij doet voor Oekraïne. Zijn reis zal ongelooflijk en gecompliceerd zijn. We duimen voor hem.”

De reis van Kragtwijk doorkruist Nederland, Duitsland, Polen en Oekraïne en een kenmerkende gele ambulance zal hem vergezellen op het Oekraïense deel van zijn reis.

Lokale vrijwilligers zijn evenementen organiseren in sommige van de dorpen en steden waar hij doorheen zal trekken. Ook andere hardlopers zijn welkom om met hem mee te lopen, al is het maar voor korte afstanden.

Als hij dagelijks een volledige marathon aflegt, zal hij zijn uithoudingsvermogen verleggen, zegt hij, ook al traint hij al zes maanden voor het evenement.

“Ik weet dat het moeilijk gaat worden, maar ik ben er helemaal klaar voor. Elke dag zal ik me alleen concentreren op de komende dag”, zei hij. Zijn trainer gaat met Kragtwijk mee op pad om zijn voortgang en veiligheid te bewaken.

Boas hoopt via hem 100.000 euro op te halen voor Oekraïne crowdfundingscampagne. Bij vertrek op zaterdag had hij € 16.700 opgehaald, wat meer is dan de helft van de prijs van een opgeknapte ambulance.

Volgens de berekeningen van Zeilen redt één ambulance 20 tot 25 levens per dag. Sinds de oprichting in maart 2022 heeft de stichting Oekraïne voorzien van 160 ambulances plus een medische bus, drie brandweerwagens en meer dan 500 ton humanitaire hulp.

“Het is nu anderhalf jaar oorlog, maar voor Zeilen is er niets veranderd”, zei Mutsei. “We moeten nog steeds ambulances sturen omdat ze dagelijks worden vernietigd – en Oekraïne heeft nog steeds medische apparatuur, voorraden en medicijnen nodig.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert