Nederland zakt in elkaar terwijl Engeland serie 3-0 veegt in een dominante vertoning

By Jernst van Waal

Foto: Sander Tholen

Korte scores: Engeland 248-2 in 30,1 overs ( Roy 101*, Buttler 86*, van Meekeren 2/59) versloeg Nederland 244-10 in 49,2 overs ( Edwards 64, de Leede 56, Willey 4-36) met 8 wickets

Een allround dominant optreden uit Engeland zorgde ervoor dat ze wonnen met 8 wickets en 119 ballen over om een ​​klinkende 3-0-serie over Nederland in Amstelveen te voltooien.

De overwinning hielp Engeland ook aan de top van de World Cup Super League, terwijl Nederland onderaan blijft met slechts twee overwinningen uit 16 wedstrijden.

De stand-in schipper van Engeland, Jos Buttler, die inviel voor de geblesseerde Eoin Morgan, won de toss en koos ervoor om als eerste te bowlen op een langzamer oppervlak. Toen een Bristolian in de linkerarm snel David Payne zijn debuut maakte in Engeland, keerde zijn Gloucestershire-teamgenoot, Paul van Meekeren, terug naar de Nederlandse kant van county cricketverplichtingen naast Fred Klaassen van Kent.

Vikramjit Singh, die een moeilijke reeks doorstond nadat hij indruk had gemaakt tegen West-Indië, viel voor 7 naar David Willey, in een doorslag van de 2e ODI, gevangen in de ring terwijl hij een korte bal trok. Vanaf dat moment maakten de Nederlandse slagmensen O’Dowd en Tom Cooper hooi, waarbij ze 11 grenzen tussen hen doorkruisten, aangezien het duo bijzonder sterk was door de covers en met het pull-shot tegen de korte ballen. Het paar was ook betrokken bij een tegenaanvallende 72-run partnerschap.

O’Dowd bracht zijn halve eeuw naar voren in de 24e, maar bevederde een beenbreuk van Liam Livingstone tot Buttler achter de stronken. Bas de Leede bouwde voort op zijn belofte om zijn eerste ODI van een halve eeuw te registreren met 71 ballen, waarbij hij drie grenzen raakte, maar viel in de 40e over op Brydon Carse, in een poging om de ante te verhogen.

Zijn wicket veroorzaakte een verbluffende ineenstorting toen de Nederlanders hun laatste 7 wickets verloren voor slechts 41 runs en werden uitgebowld voor 244 vanuit een sterke positie van 203-3. Wat nog belangrijker is, ze konden slechts vier grenzen beheren na de 20e over en geen in de laatste 10, wat nogmaals het probleem benadrukt van het gebrek aan grensverleggendheid tijdens de middenovergangen.

De nieuw geslagen kapitein Scott Edwards zette echter zijn rijke ader van goede vorm voort en stond hoog om zijn 8e ODI-halve eeuw en derde in de reeks naar voren te brengen, terwijl wickets om hem heen vielen. Hij kwam in de voorlaatste om bij het zoeken naar grenzen, maar kon er alleen in slagen om halverwege te worden betrapt en Payne zijn eerste internationale hoofdhuid te overhandigen.

Drie van de laatste vier

Voor de bezoekers was David Willey de keuze van de bowlers met een rendement van 4-36 toen hij de drie van de laatste vier wickets nam om te vallen.

‘We keken naar 280’, zei Edwards na de wedstrijd. ‘We dachten dat het veld begon te vertragen en te draaien, dat zou ons in het spel hebben, maar credits voor Engeland, ze bowlden echt goed na de 30e om ons vast te binden en die wickets te pakken.’

De achtervolging van Engeland verdreef het idee dat het veld verder vertraagde toen Jason Roy, Phil Salt en Jos Buttler het veld uit de vergelijking haalden om naar het doel te racen in 30,1 overs. Roy en Salt raakten 14 grenzen tussen hen in het powerplay als de Nederlanders bowlers vergiste zich bowling ofwel te kort of te vol.

Het kostte Van Meekeren’s back-of-a-length leveringen om de intensiteit van Engeland met de bal te evenaren, aangezien de 10e over twee wickets in drie ballen produceerde. Zout werd gegooid met een scherpe nip-backer die de bovenkant van de beenstomp raakte, een minder dan een halve eeuw, en Malan werd op dezelfde manier ontslagen, wierp om zijn benen voor een eend. De Nederlanders hebben misschien een kans gesnoven om een ​​schok te veroorzaken, maar het mocht niet zo zijn.

Roy en Buttler combineerden vervolgens voor een ongeslagen stand van 163 runs. Roy werd echter twee keer gedropt, op 51 door Edwards op Dutt en later op 75 omdat Klaassen een return vangst niet kon vasthouden.

10e ODI eeuw

Roy ging verder met zijn 10e ODI-eeuw, een klop met 15 grenzen, overal op de grond, met een meerderheid aan de beenzijde. Buttler, die ook werd uitgeroepen tot speler van de serie omdat hij eindigde als de leidende puntscoorder met 248 runs, produceerde nog een range-hitting masterclass op weg naar een 64-ball 86, waarbij hij zeven grenzen en vijf zessen bereikte en passend bezegelde de achtervolging in de 31e over.

‘Ik dacht dat vandaag een moeilijker wicket was’ [to bat on] maar ze lieten het er vrij gemakkelijk uitzien. Het is wat het is,’ zei Edwards. ‘We hebben een aantal goede lessen getrokken uit de serie, de jongens zullen er beter van worden en we zullen harder terugkomen in onze volgende serie.’

Nederland zal zich nu hergroeperen en zich concentreren op de T20 World Cup-kwalificatiewedstrijden die van 11-17 juli in Zimbabwe worden gehouden.