FINANCIEEL.com

Nederland staat nog steeds hoog op de belastingontwijkingslijst

Nederland staat nog steeds hoog op de belastingontwijkingslijst

Zo’n 17% van de wereldwijde belastingontwijking door bedrijven en 5% van de particuliere vermogensgerelateerde belastingontwijking loopt via Nederland, volgens nieuw onderzoek van de Fiscaal justitie netwerk.

De cijfers zijn gebaseerd op cijfers van de OESO uit 2018 en laten zien dat andere landen in totaal 51 miljard dollar aan belastinginkomsten hebben misgelopen door belastingontwijking via Nederland. In 2016 was het cijfer $ 19,4 miljard, zei de ngo.

In totaal bedroeg de wereldwijde belastingontduiking $ 472 miljard, waarvan $ 171 miljard te danken was aan rijke individuen en de rest aan internationale bedrijven.

De onderzoekers concluderen dat multinationals zo’n 40% van hun winst naar landen trekken die belastingvoordelen bieden, en dat het VK de meest populaire bestemming is.

Het geld dat via Nederland werd doorgesluisd, kwam grotendeels uit België, Duitsland, Luxemburg en de VS.

De Nederlandse overheid werkt eraan sommige belastingwetgeving aanpassen of schrappen en heeft nu bijvoorbeeld een belasting op royalty’s ingevoerd. Andere wijzigingen, waaronder een inhouding belasting op multinationals, wordt volgend jaar geïntroduceerd.

TJN zei dat het meeste wereldwijde belastingmisbruik mogelijk wordt gemaakt door onrechtmatige regelgeving in rijken landen, niet “met palmen omzoomde eilanden”.

“Landen zullen later dit jaar bij de VN stemmen over het al dan niet verplaatsen van regels voor wereldwijde belastingen van de OESO naar de VN”, aldus de organisatie. “Democratisch beslissende VN-belastingregels kunnen het mogelijk maken om eindelijk wereldwijd belastingmisbruik uit te bannen en de 4,7 biljoen dollar terug te winnen die landen anders de komende 10 jaar zullen verliezen aan belastingparadijzen.”

Zo’n 10.000 schelp- of brievenbusfirma’s zijn in Nederland gevestigd en worden voornamelijk gebruikt om bedrijfswinsten te verschuiven en eigendom te verdoezelen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert