FINANCIEEL.com

Nederland is in 2025 voor het eerst gastheer van de NAVO-top

Nederland is in 2025 voor het eerst gastheer van de NAVO-top

Foto: Depositphotos

Nederland zal in 2025 voor het eerst in de geschiedenis van de alliantie gastheer zijn van een NAVO-top.

Het besluit werd aangekondigd op de huidige top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar waarnemend premier Mark Rutte een van de 32 aanwezige leiders van de lidstaten is. Een locatie voor de bijeenkomst is nog niet gekozen.

De laatste grote internationale top in Nederland, de Nuclear Security Summit in 2014, vond plaats in het World Forum in Den Haag.

Het is Rutte’s eerste engagement sinds hij maandag aankondigde aan het einde van zijn huidige termijn af te treden, na het uiteenvallen van zijn coalitie vorige week.

Er is gespeculeerd dat Rutte zou kunnen worden geheadhunt voor de topbaan bij de NAVO, zelfs nadat hij dinsdag tegen journalisten in Vilnius had gezegd dat hij “uit de running” was.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft onlangs zijn ambtstermijn met een jaar verlengd tot oktober 2024, maar de voormalige Noorse premier staat erom bekend graag terug te keren naar de binnenlandse politiek.

Rutte heeft herhaaldelijk benadrukt dat hij geen interesse heeft in een internationale topbaan en van plan is de politiek te verlaten als het nieuwe kabinet aantreedt. Toen hem werd gevraagd of hij plannen voor de toekomst had, stelde hij voor om meer uren als parttime leraar te gaan werken, een baan die hij de afgelopen 20 jaar eenmaal per week heeft gedaan.

Rutte en zijn team blijven aan als demissionair kabinet tot de algemene verkiezingen, die naar verwachting in november plaatsvinden, en de onderhandelingen om een ​​nieuw kabinet te vormen zijn afgerond.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert