Minister van Volksgezondheid stelt euthanasieprotocol voor kinderen onder de 12 voor

By Jernst van Waal

Foto: DutchNews.nl

Euthanasie moet een optie zijn voor zieke kinderen tussen één en twaalf jaar die ondraaglijke pijn hebben en voor wie geen hoop op genezing is, zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers in een briefing aan parlementsleden.

Begeleid sterven is in Nederland aan een aantal strenge criteria gebonden en wordt op dit moment alleen beoefend in gevallen waarbij volwassenen betrokken zijn en zuigelingen jonger dan 12 maanden.

Euthanasie voor terminaal zieke en lijdende baby’s is geen onderdeel van de euthanasiewet, maar een ‘protocol’ dat is opgesteld door kinderartsen en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie uit 2005.

Kuipers stelt op advies van kinderartsen een soortgelijk protocol voor voor kinderen onder de twaalf waarvoor tot nu toe geen formele criteria zijn opgesteld. Een wetswijziging kan het debat polariseren, vrezen kinderartsen, terwijl er praktische oplossingen nodig zijn voor het leed waarmee de kinderen worden geconfronteerd.

Het conceptprotocol van Kuipers bevat zeven criteria voor euthanasie onder de 12 jaar:

Artsen moeten ervan overtuigd zijn dat het lijden van het kind ondraaglijk is en dat er geen mogelijkheid is voor genezing of behandeling om de pijn te verlichten.

Elke diagnose moet volledig worden besproken met de ouders van het kind, evenals de mogelijkheid van euthanasie, waarvoor beide ouders hun toestemming moeten geven.

Artsen zullen de procedure ook met het kind bespreken op een manier die het kind zal begrijpen en zal alleen doorgaan als het kind er op geen enkele manier tegen is.

Artsen zullen minimaal één onafhankelijke arts moeten raadplegen die beoordeelt of aan alle criteria is voldaan voordat euthanasie kan plaatsvinden.

Het concept ligt momenteel ter consultatie. In oktober presenteert Kuipers het definitieve concept, waarbij hij ook bekend maakt wanneer het protocol in werking treedt.

Onderzoek

EEN 2019 rapport door experts in de medische academische ziekenhuizen van Groningen, Rotterdam en Amsterdam bleek dat een kleine groep kinderen mogelijk lijdt omdat artsen bang zijn voor de gevolgen van acties die hun dood zouden kunnen bespoedigen.

Uit het onderzoek onder 72 artsen bleek dat de overgrote meerderheid het acceptabel vond om op verzoek van hun ouders actief een einde te maken aan het leven van kinderen onder de 12 jaar die acuut lijden, en dat een nieuwe wet dit zou moeten toestaan.

Er waren echter geen tekenen dat euthanasie werd uitgevoerd bij kinderen onder de 12 jaar in de studie van 296 sterfgevallen in 2015, aldus de enquête.