Site pictogram Financieel.com

Mijnbouworganisatie adviseert: maak gasbeleid af met Groningen

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Foto: Depositphotos.com

Toekomstig rijksgasbeleid moet volgens de mijnbouwtoezichthouder worden afgesproken met de inwoners van Groningen SodM.

De instantie is door de overheid geraadpleegd over de veiligheidsrisico’s van meer gas uit het veld en het beste beleid voor de komende jaren.

Vanwege decennia van aardbevingsschade was de regering oorspronkelijk van plan om: bewoners compenseren en stop de productie in Groningen dit jaarmaar dit is geweest vooruit geduwd tot 2023 of 2024.

De productie in 2022 zou al toenemen tot 4,6 miljard kubieke meter, gedreven door leveringscontracten aan Duitsland en vertragingen in een fabriek om buitenlands gas geschikt te maken voor binnenlands gebruik. Nu zijn er vragen over het verhogen van de Groningse gasproductie nog meer als ‘laatste optie’ om Russisch gas verminderen importeert.

In een brief aan staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft SodM echter gezegd dat inwoners duidelijkheid nodig hebben en dat ze met elk voorstel moeten instemmen.

‘Mensen in het aardbevingsgebied leven in onzekerheid’, zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van de mijnen. ‘Ze hebben geen inspraak in wat gaswinning met hun leven doet, de aardbevingen en scheuren die maar doorgaan. Sommigen wachten al jaren op de versterking van hun huizen, duidelijk ten koste van hun veiligheid, gezondheid en welzijn.

‘Dus ik adviseer de junior secretaris om bewoners een stem te geven in het toekomstscenario, rekening te houden met wat volgens hen het meest van invloed is op hun gevoel van onzekerheid en veiligheid.’

In de twee plannen die op tafel liggen, zou de productie in Groningen in 2023 of 2024 kunnen worden stopgezet, met behulp van een gasopslagfaciliteit in Grijpskerk en een installatie om ander, hoger calorisch gas te mengen met stikstof om het geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik.

De SodM heeft eerder geadviseerd dat je de productie in Groningen maar beter niet kunt verhogen omdat er te weinig huizen zijn verstevigd. Maar premier Mark Rutte heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat Europa minder afhankelijk wordt van Russische olie en gas en gezien de oorlog met Oekraïne hebben Nederlandse ministers gevochten voor het geven van garanties.

Mobiele versie afsluiten