Mensenrechtenraad bekritiseert toename online agressie in publiek debat

By Jernst van Waal

Illustratie: Depositphotos.com

Intimidatie en agressie zijn een groeiend probleem waarmee iedereen die bij het publieke debat betrokken is, wordt geconfronteerd, en sociale-mediaplatforms zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het waarborgen van online veiligheid, zegt het College voor de Rechten van de Mens laatste jaarverslag.

Het hoofdthema van het rapport is dit jaar de vrijheid van meningsuiting die steeds meer onder druk komt te staan, zegt voorzitter Jacobine Geel. ‘Debat wordt steeds vaker vervangen door online en offline schreeuwwedstrijden, beledigingen en bedreigingen, of zelfs fysiek geweld.’

Journalisten, politici, experts, academici, columnisten en bloggers worden steeds vaker het doelwit en ‘dit heeft gevolgen voor ons allemaal’, zei ze.

Natuurminister Christianne van der Wal en viroloog Marion Koopmans behoren tot de twee meest recente slachtoffers. Andreas Voss, een lid van de coronavirus-taskforce van de regering, heeft gesproken over een ‘anonieme brief met letters uit een krant’, terwijl anti-Zwarte Piet-campagnevoerder Jeffrey Afriyie en zijn familie met de dood werden bedreigd.

Vooral vrouwen worden geconfronteerd met gendergerelateerde bedreigingen, waaronder seksistische en kleinerende opmerkingen, en worden bedreigd met seksueel geweld.

Adressen

De regering heeft enkele maatregelen genomen om de agressie tegen journalisten en politici te verminderen en werkt aan meer plannen om anderen te beschermen, aldus de raad. Daarnaast heeft de Kamer van Koophandel eindelijk ingestemd met het schrappen van adressen uit delen van haar openbare register en komt er wetgeving die doxing verbiedt, of het online verspreiden van adressen zonder toestemming.

Tegelijkertijd zouden online bedrijven als Meta en Twitter meer moeten doen om haat en oproepen tot geweld online aan te pakken, aldus de raad.

Het heeft een reeks aanbevelingen voor de regering gepubliceerd, variërend van het aansporen van de politie om hogere prioriteit te geven aan het opsporen van degenen die de bedreigingen maken tot meer doen om online desinformatie aan te pakken.