FINANCIEEL.com

Meer starters krijgen een voet op de Nederlandse woningladder

Meer starters krijgen een voet op de Nederlandse woningladder

Foto: DutchNews.nl

Dit jaar krijgen meer starters een voet op de woningladder, blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In totaal hebben de leden in de zes maanden tot eind juni eigendommen verkocht aan 28.000 starters, een stijging van 1.200 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook starters waren goed voor 45% van alle koopovereenkomsten, vergeleken met 40% in 2021, aldus de NVM. Ze hebben de plaats ingenomen van zowel investeerders die onroerend goed kopen om te verhuren als mensen die naar een nieuw pand verhuizen.

Loonstijgingen, dalende huizenprijzen en ruimere regels voor lenen hebben starters op de markt geholpen, zegt Lana Gerssen van de NVM.

Starters betaalden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld € 329.000 voor hun woning, tegen € 369.000 toen de markt afgelopen zomer op zijn hoogtepunt was.

In het tweede kwartaal zijn de huizenprijzen echter weer gestegen en wordt nu gemiddeld € 339.000 betaald, aldus de NVM.

Drie op de vijf starters hebben gebruik kunnen maken van overheidsregels waardoor ze overdrachtsbelasting kunnen ontwijken als ze jonger zijn dan 35 jaar en een woning kopen die minder dan € 440.000 kost.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert