FINANCIEEL.com

Mark Rutte: coalitie brak over ‘onoverbrugbare’ asielverschillen

Mark Rutte: coalitie brak over ‘onoverbrugbare’ asielverschillen

Mark Rutte heeft gezegd dat de verschillen tussen de vier coalitiepartijen “onoverbrugbaar” waren en dat de Nederlandse regering is ingestort.

In een persconferentie laat op de avond weigerde de Nederlandse premier om ook maar één partij de schuld te geven van het mislukken van het asielbeleid.

Maandenlang heeft de regering geprobeerd overeenstemming te bereiken over een nieuw beleid, waarbij de VVD-partij van Rutte en het CDA pleitten voor strengere beperkingen, met name op het gebied van gezinshereniging voor vluchtelingen met een meer ’tijdelijke’ verblijfsvergunning.

“Het is geen geheim dat de coalitiepartijen heel anders denken over het asielbeleid en vandaag moeten we helaas de conclusie trekken dat de verschillen onoverbrugbaar zijn”, zei Rutte in een persconferentie. “Dus ik zal onmiddellijk het schriftelijke ontslag van de regering aan de koning aanbieden.”

De verschillen tussen de vier partijen waren afhankelijk van de vraag of verschillende asielzoekers verschillende rechten konden krijgen op het moment waarop ze familieleden konden meebrengen. De VVD, gesteund door het CDA, pleitte naar verluidt voor een tweeledig systeem waarbij asielzoekers uit landen die slechts tijdelijk als risicovol worden beschouwd – bijvoorbeeld vanwege oorlog – twee jaar zouden moeten wachten.

“Migratie is een groot en belangrijk thema, politiek en maatschappelijk”, aldus Rutte. “Nu we het over dit thema niet eens kunnen worden, hebben we samen in een kabinetsvergadering besloten dat het draagvlak om door te gaan in deze coalitie is weggevallen. Het is zeer spijtig, maar het is een politieke realiteit.”

Sommigen suggereerden echter dat Rutte politiek speelde terwijl hij de hardere rechtervleugel van zijn eigen partij gunstig stemde met het onderwerp migratie – een sterk VVD-visitekaartje. Attje Kuiken, lijsttrekker van de PvdA, zei tijdens een Op1-debat: “Rutte koos voor zijn eigen belang…uitroepen van verkiezingen op een mogelijk gunstiger moment in de peilingen.”

Partijleiders en ministers hebben de hele week nachtelijke gesprekken gevoerd om te proberen een beleid uit te werken en donderdag leek de situatie positiever. Maar Pieter Heerma, hoofd van de ChristenUnie, zei vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat het standpunt van Rutte ineens “grenzend aan roekeloze politiek” was en Jan Paternotte, hoofd van de liberaal-democratische D66, zei dat Rutte degene was die de stekker eruit trok.

“Migratie is een belangrijk onderwerp, maar afgelopen woensdag kwam er een extra eis op tafel, anders was de houding: ga springen”, zei Paternotte tijdens een Op1-debat, waarbij hij de belangrijkste kwestie omschreef als de kinderen van vluchtelingen in oorlogstijd. “Rutte was een premier die altijd naar oplossingen zocht, niet ‘mijn weg of de snelweg’, maar dat is wat er deze week gebeurde.”

Het huidige kabinet houdt de status van demissionair aan – niet in staat nieuwe politieke besluiten te nemen behoudens een noodsituatie – tot de algemene verkiezingen, die waarschijnlijk half november worden gehouden, meldt de NOS.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert