FINANCIEEL.com

Marga Minco, schrijfster van Bitter Herbs, is op 103-jarige leeftijd overleden

Marga Minco, schrijfster van Bitter Herbs, is op 103-jarige leeftijd overleden

Marga Minco bij een prijsuitreiking. Foto: Rob Keeris ANP

De Nederlandse schrijfster Marga Minco is op 103-jarige leeftijd overleden, hebben haar familieleden laten weten.

Minco, die joods was, is het meest bekend om haar bestseller Het Bittere Kruid (Bitter Herbs, 1957)) waarin ze in 22 korte verhalen de WO II-jaren oproept. In 2018 ontving Minco de PC Hooftprijs van Nederland, de meest prestigieuze literaire prijs.

De auteur was begin twintig toen ze ontsnapte aan transport naar een concentratiekamp door simpelweg het huis uit te lopen toen ‘de mannen in regenjassen’ het gezin kwamen halen.

Haar vader vroeg haar om de jassen te halen en Minco bleef rennen totdat ze zich “alleen in een verlaten stad” bevond. De rest van de oorlog bracht ze ondergedoken en onder een valse naam door.

Niemand van haar naaste familie kwam terug uit de kampen en de oorlog zou het overheersende thema in haar schrijven blijven. Dit maakte haar, waardoor ze, aldus de jury van de PC Hooftprijs, ‘de Nederlandse stem van de Europese oorlogsliteratuur’ was.

Een van de redenen waarom Minco Bitter Herbs schreef, was dat ze ‘haar familieleden wilde laten voortleven’, zei ze later.

“Marga Minco was een van onze grote auteurs die op een bijzondere en zeer intense manier over de oorlog en de gevolgen ervan schreef”, zegt haar uitgever Mai Spijker van Prometheus tegen de NOS.

“Harry Mulisch zei ooit dat Marga Minco onze levende Anne Frank was. Ik denk dat dat tot op zekere hoogte waar is, behalve dat het geen recht doet aan haar specifieke stem, die heel bijzonder was.”

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert