FINANCIEEL.com

Man gearresteerd voor het ontwijken van sancties tegen Rusland

Man gearresteerd voor het ontwijken van sancties tegen Rusland

Foto: Depositphotos.com

De politie heeft gearresteerd een 41-jarige man uit Ettenleur wegens het ontwijken van handelssancties tegen Rusland door computers te verkopen via derde landen.

De arrestatie vond een week geleden plaats, maar werd dinsdag pas openbaar gemaakt. De man is inmiddels voor de rechter verschenen en zal in afwachting van het onderzoek nog twee weken vastgehouden worden.

De man had regelmatig computers en computeronderdelen rechtstreeks aan Rusland verkocht, maar kon dat niet meer toen er sancties werden opgelegd na de invasie van Oekraïne.

Hij verscheen op de radar toen hij computers begon te exporteren naar landen die geen of beperkte sancties hadden.

“Aanzienlijke aantallen” computers en computeronderdelen waren naar Rusland verscheept via Kazachstan, Oezbekistan, Mongolië, Turkije, Kirgizië en de Verenigde Arabische Emiraten, ontdekten ambtenaren.

De politie deed vervolgens een inval in de woning en het bedrijfspand van de man en nam zijn voorraad en boeken in beslag.

Het ontwijken van sancties is een strafbaar feit en onderworpen aan een boete, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

In mei meldde het AD dat a 55-jarige dubbele Nederlandse Russische nationaliteit die vorig jaar werd gearresteerd op verdenking van het leveren van microchips aan Rusland was teruggegaan naar zijn thuisland om de gevangenis te ontlopen.

Hij had bleef microchips verkopen, met een bedrijf op de Malediven als dekmantel.

Het Openbaar Ministerie startte 45 strafrechtelijke onderzoeken naar verdachten van bedrijven en particulieren het breken van Russische sancties in het eerste jaar dat ze van kracht waren.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert