FINANCIEEL.com

Liveblog: de laatste dag van de verkiezingscampagne zoals die plaatsvindt

Liveblog: de laatste dag van de verkiezingscampagne zoals die plaatsvindt

Nederland gaat woensdag naar de stembus om een ​​nieuwe Tweede Kamer en regering te kiezen. Dutch News volgt de laatste ontwikkelingen zodra deze zich voordoen.

VVD zegt nee tegen premier Wilders

VVD-campagneleider Dilan Yesilgöz heeft gezegd dat haar partij niet zal deelnemen aan een kabinet waarin Geert Wilders premier is. “Dat ga ik niet doen”, zei ze tegen de NOS radio. “Premier Wilders zou niet goed zijn voor het land. Dit land heeft een leider nodig die mensen bij elkaar kan brengen.”

De steun voor de PVV van Wilders is de afgelopen dagen gegroeid, maar bijna elke politieke partij heeft de vorming van een coalitie met de extreemrechtse groep uitgesloten. De PVV was tussen 2010 en 2012 stille partner in het eerste kabinet dat Mark Rutte liet aantreden, maar de coalitie viel uiteen toen Wilders zijn steun introk vanwege een meningsverschil over het begrotingstekort.

GroenLinks/PvdA ruikt VVD-bloed

GroenLinks/PvdA-campagneleider Frans Timmermans heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat hij denkt dat de alliantie een “goede kans” heeft om na de verkiezingen van woensdag de grootste partij te worden.

De laatste peilingen wezen op een sterke stijging van de steun voor de extreemrechtse PVV en “Ik denk dat veel mensen de gedachte niet kunnen verdragen dat hij aan de knoppen zit”, zei Timmermans.

Tegelijkertijd zei Timmermans dat hij zich kon voorstellen dat andere linkse partijen zich zorgen zouden kunnen maken dat strategisch stemmen voor de alliantie hun kansen zou kunnen schaden. ‘Maar dan zou ik tegen hen zeggen: ik zal je niet teleurstellen’, zei hij. “Als we de grootste zijn, dan houd ik je dicht bij me. Maar als wij niet de grootste zijn, dan heb je hetzelfde probleem als ik, en dat is dat rechts zal regeren.”

Een verkiezingshamster in Groningen. Foto: Nederlands Nieuws

CDA bekritiseert de dominantie van opiniepeilingen

CDA-leider Henri Bontenbal heeft kritiek geuit op de dominante rol die opiniepeilingen in de laatste dagen van de campagne hebben gespeeld. “Het is links tegen rechts geworden”, zei hij tegen Radio 1 Journaal. “Ik zie dat Labour-aanhangers voor gaan [VVD leader Dilan] Yesilgöz en andersom, maar over een paar dagen spreken ze elkaar in het parlement>’

Het CDA scoort momenteel tussen de drie en vijf zetels, wat de slechtste prestatie in de geschiedenis van de partij zou zijn. Bontenbal is desalniettemin optimistisch. De partijleden zijn jonger en “ik weiger te geloven dat het CDA het gehad heeft”, zei hij. Hij herhaalde ook zijn verzet tegen samenwerking met extreemrechtse leider Geert Wilders.

Huisvesting is een dominant verkiezingsthema. Waar gaat al die ophef over?

Jongeren zijn de duidelijkst getroffen groep op de Nederlandse woningmarkt, wat een van de belangrijkste thema’s is bij de verkiezingen van deze week.

Volgens onderzoek van I&O gelooft 86% van de Nederlanders dat er een woning is”crisis”. Ondanks de doelstellingen van de overheid om in 2030 900.000 woningen te bouwen, gebouw is al achter op schema en die zijn er 390.000 Er zijn meer woningzoekers dan er woningen zijn. Lees het volledige verhaal

De SP voert campagne in Amsterdam. Foto: Nederlands Nieuws

Kiezers uit etnische minderheden voelen zich buitengesloten

Zo’n 70% van de kiezers met een etnische minderheidsachtergrond denkt niet goed vertegenwoordigd te zijn in het parlement, en dat gevoel wordt versterkt onder degenen die discriminatie hebben ervaren, zo blijkt uit nieuw onderzoek namens omroep NOS. Dat gevoel is vooral sterk onder mensen die van plan zijn om op gelijke kansenpartij BIJ1 en op Denk te stemmen.

Tegelijkertijd vindt een derde van de blanke Nederlandse kiezers dat er te veel aandacht wordt besteed aan mensen met etnische minderheidswortels en dat er niet goed naar hen wordt geluisterd. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat zij op anti-immigratiepartijen zullen stemmen, zo bleek uit het onderzoek.

Een BIJ1-poster in Amsterdam. Foto: Nederlands Nieuws

Het vervreemden van buitenlanders zal de nieuwe regering geen goed doen

Nieuwe peiling zet drie partijen bovenaan

De Nederlandse verkiezingscampagne is dinsdag haar laatste dag ingegaan met een nieuwe peiling waarin werd voorspeld dat de GroenLinks/PvdA-alliantie de VVD heeft ingehaald.

De I&O-peiling zet de VVD en de alliantie beide op 27 zetels, de extreemrechtse PVV op 26 en suggereert dat de nieuwe partij van Pieter Omtzigt steun blijft verliezen. De NSC, zo suggereert de peiling, zal 21 zetels winnen in het 150 zetels tellende lagerhuis van het parlement, vier minder dan de vorige I&O-peiling. Lees het volledige verhaal

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert