FINANCIEEL.com

Krentenwegge: de lijst met Nederlandse tradities is zojuist langer geworden

Krentenwegge: de lijst met Nederlandse tradities is zojuist langer geworden

Keti Koti-herdenkingen. Foto: Wikipedia

De officiële lijst van Nederlandse tradities is net langer geworden nu er negen nieuwe zijn opgenomen in de nationale Inventaris immaterieel cultureel erfgoed.

De enorm uiteenlopende items omvatten Keti Koti, de jaarlijkse herdenkingsceremonie en het festival dat op 1 juli het einde van de slavernij markeert, Carbidschietenwaar melkbussen worden opgeblazen met een mix van carbide en water om het nieuwe jaar in Kampen in te luiden, en de rituelen rond Krentenwegge, een soort krentenbrood uit Twente.

De lijst bevat nu 215 Nederlandse traditionele ambachten, festivals en sociale gebruiken die het waard worden geacht om te overleven.

De Ndyuka rouw- en genezingsrituelen, die deel uitmaken van de Surinaamse marroncultuur, zijn ook opgenomen.

Een van de modernere inzendingen is de Demo-scènedat draait om geautomatiseerde audiovisuele presentaties die worden vertoond op demofeesten.

De lijst bevat ook meer bezadigde praktijken zoals de duurzame cboerentuinen in Alkmaarde traditionele haute couture borduurtechnieken van Broderie d’Art en de oude privileges die behoren tot het voormalige landgoed Heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp.

Nederland heeft zich in 2012 aangesloten bij een Unesco-initiatief voor het behoud van immaterieel erfgoed. Het maken van een inventarisatie is een van de verplichtingen die bij het lidmaatschap hoort.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert